plzen.eu (Plzeň)
07.02.2021 00:00:00

Plzeň: Meteorologové varují před ledovkou a novým sněhem

Meteorologové varují před ledovkou a novým sněhem

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před ledovkou a novou sněhovou pokrývkou. Výstraha platí v celém Plzeňském kraji i na dalších místech republiky. Výstraha před ledovkou bude platí v Plzeňském kraji do nedělní 18. hodiny. Pozor si musí dát zejména řidiči na silnicích. Sněžit by pak podle meteorologů mělo z neděle na pondělí. Výstraha na novou sněhovou pokrývku platí v regionu od nedělní 18. hodiny do pondělí 8. února do 12 hodin.

„Místy může napadnout 10 až 25 cm nového sněhu. Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně, nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách dodržovat pokyny Horské služby," informoval Český hydrometeorologický ústav. Pro obě výstrahy platí nízký stupeň nebezpečí.

Nejvíce mrznout má uprostřed pracovního týdne, z úterý na středu by mohly teploty v regionu klesnout až k -17°C. Mrznout má nejen v noci, ale i přes den.

V pondělí 8. února bude zataženo až oblačno s občasným sněžením. Nejnižší noční teploty v regionu – 5 až -9 °C, nejvyšší denní -7 až -3 °C.

V úterý 9. února bude také zataženo, noční teploty až -17°C, přes den -8 až -4 °C.

Ve středu 10. února bude zataženo s občasným sněžením. Nejnižší noční teploty -10 až -14 °C, nejvyšší denní -8 až -4 °C.

Ve čtvrtek 11. února se teploty mají pohybovat od -7 do -4 °C a v pátek v noci mají klesnout k -10 °C. Přes den by už mohla rtuť teploměru ukázat jeden stupeň nad nulou.

Editace textu: Adriana Jarošová


 

Zveřejněno: 7. 2. 2021, Adriana Jarošová

 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty