Roman Havlíček (Meteobox)
28.01.2021 13:10:57, aktualizováno 29.01.2021 07:51:37

Počasí o víkendu a výhled na příští týden: Frontální rozhraní doprovodí velká oblačnost i srážky a rozdělí území na teplejší jihozápad a chladnější severovýchod

 

Počasí u nás ovlivňoval slábnoucí výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu, postupně se do střední Evropy nasouvá brázda nízkého tlaku vzduchu a v ní bude postupovat okluzní fronta dále k východu. Večer nás začne ovlivňovat frontální rozhraní, které bude oddělovat teplý vzduch na jihozápadě od studeného na severovýchodě. Za ním k nám přechodně teplejší vzduch od jihozápadu, v sobotu pak k nám za jeho studenou frontou pronikne studený vzduch od severozápadu. Počátkem příštího týdne se bude přes střední Evropu přesouvat nevýrazná oblast vyššího tlaku vzduchu. V polovině týdne by nás měla začít ovlivňovat další tlaková níže u Britských ostrovů, postupně nás začnou přecházet frontální systémy a zároveň k nám po její přední straně začne proudit teplejší vzduch od jihozápadu až západu.


Dnes bude zataženo až oblačno, místy slabé sněžení, postupně odpoledne a večer v Čechách od západu se sněžením. V polohách pod 400 m n.m. místyi srážky smíšené nebo dešťové.

Nejvyšší denní teploty 0 až 4°C, v jihozápadní polovině území ojediněle tepleji.

V 1000 m n.m. na horách -2°C, na Šumavě k večeru oteplování.

Vítr slabý až mírný západní nebo jihozápadní 2-6 m/s, večer se bude přechodně stáčet až na jižní nebo proměnlivý a zeslábne.

 

V noci bude převážně zataženo, od západu se sněžením nebo déšť se sněhem, na jihozápadě postupně pod 800 m n.m. srážky dešťové. Ojediněle mrznoucí srážky.

Nejnižší noční teploty 3 až -1°C, na severu a východě až -3°C.

Vítr slabý proměnlivý nebo jižní do 4 m/s, v jihozápadní polovině Čech přechodně mírný západní 2-7 m/s.

Počasí 28.1.2021

V pátek bude zataženo až oblačno, postupně od západu s deštěm nebo deštěm se sněhem, v severovýchodní polovině území přibližně od 500 m n.m. srážky sněhové, zpočátku může sněžit ve všech polohách, v jihozápadní polovině srážky smíšené nebo sněhové až od 900 m n.m.

Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, na jihozápadě ojediněle tepleji, v severovýchodní polovině území většinou jen 0 až 4°C.

V 1000 m n.m. na horách -2°C, na Šumavě až kolem +2°C.

Vítr slabý až mírný západní, během dne v jihozápadní polovině Čech i čerstvý 4-8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, v severovýchodní polovině území po většinu dne převážně východní nebo jihovýchodní do 4 m/s.

Počasí 29.1.2021

V sobotu bude převážně zataženo, občas déšť, od 900 m n.m. v severovýchodní polovině území již od 500 m n.m. srážky sněhové. Ráno a dopoledne na severozápadě a severu, během dne postupně i na ostatním území budou srážky přecházet ve sněhové ve všech polohách a oblačnost se bude částečně protrhávat, postupně místy sněhové přeháňky.

Nejnižší noční teploty 4 až 0°C, na severu a východě ojediněle až -2°C.

Nejvyšší denní teploty 4 až 8°C, na severu 0 až 4°C, během dne postupně od severozápadu ochlazování.

Vítr slabý až mírný převážně západní 2-6 m/s, přechodně zesilující na čerstvý 4-8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, postupně se bude během dne stáčet na severozápadní až severní.

Počasí 30.1.2021

Výhled od neděle do středy: bude zpočátku proměnlivá oblačnost a místy sněhové přeháňky, postupně srážky ojediněle, na jihu a jihozápadě až zataženo a místy občasné sněžení. Od pondělí postupně přibývání oblačnosti i srážek, které budou postupně ze sněhových přecházet v dešťové, na horách by měly zůstat převážně sněhové. Ojediněle i srážky mrznoucí.

Nejnižší noční teploty zpočátku -2 až -7°C, při zmenšené oblačnosti na sněhové pokrývce až kolem -10°C, uprostřed období ještě chladněji, v závěru období naopak oteplování.

Nejvyšší denní teploty -3 až +2°C, v závěru období oteplování.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty