Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
08.01.2021 12:07:52

Rok 2020 byl jedním z nejteplejších v historii, srovnatelný s r. 2016. Rychleji se oteplila Evropa a mimořádný rok zažily arktické oblasti


Rok 2020 patřil z klimatického globálního pohledu srovnatelný s rokem 2016, který byl doposud nejteplejším v historii sledování záznamů. Podle statistik Copernicus Climate Change Service (CCCS) dochází k oteplování planetárního podnebí kvůli stále vysokým emisím skleníkových plynů, jež postupně ohřívají zemskou atmosféru.

Průměrná loňská teplota se pohybovala o 0,6 stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem z let 1981-2010 a o 1,25 stupně Celsia nad průměrem předindustriální doby mezi lety 1850-1900.

Poslední dekáda jako taková byla nejteplejší v historii sledování dat.

Oteplování způsobuje bezprecedentní oteplení v arktických oblastech a přispívá mimo jiné k rekordnímu počtu tropických bouří v Severním Atlantiku. Mezi další projevy se zařadily historicky rekordní požáry v Austrálii a na západě USA.

Podle statistik se některé části světa zahřívají více než ty ostatní. Platí to pro Evropu, která má za sebou vůbec nejteplejší rok v historii sledování dat s růstem průměrné teploty o 1,4 stupně Celsia oproti roku 2019.

Průměrná teplota v arktických oblastech a na Sibiři se vloni zvýšila o 6 stupňů Celsia nad dlouhodobý průměr.

Růst teplot v roce 2016 byl tažen především efektem vodních proudů El Nino, který vyslal velký objem akumulovaného tepla z oblasti Pacifiku do planetární atmosféry.







Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty