mzcr.cz (MZ ČR)
21.12.2020 11:12:14

Česko je na vakcinaci proti covid-19 připraveno. První vakcíny by měly dorazit ještě letos

První vakcíny proti onemocnění covid-19 dorazí s největší pravděpodobností už mezi vánočními svátky. Úvodní dodávka bude zejména symbolická, zhruba 10 tisíc kusů. Prvními očkovanými budou zdravotníci, kteří se starají o pacienty s těžkým průběhem této nemoci. Následovat budou senioři a chronicky nemocní.

FN Motol, VFN v Praze a Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) tři nemocnice, které jsou zároveň i největšími vakcinačními centry pro připravované a už brzy zahájené očkování proti koronaviru, navštívil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Právě do těchto nemocnic přijde na konci roku první dodávka vakcíny do České republiky. A podle ministra zdravotnictví Jana Blatného jsou tato pracoviště na vše velmi dobře připravená.

„Chtěl bych všechny ujistit, ze Česká republika je připravená na vakcinaci,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný.

V prvním kvartálu by měly do České republiky dorazit dávky pro zhruba milion osob. VFN i motolská nemocnice deklarují, že jsou schopny proočkovat až 500 osob denně, ÚVN pak kolem 300 osob denně.

„Jedná se o systém distribuce, který je stejný napříč všemi zeměmi EU. Není tedy třeba mít obavu. ČR bude vakcinovat včas,“ dodává Blatný.

První dávka vakcín, která přijde během Vánoc, bude distribuována zejména do Prahy a do Brna. Do konce roku se však první vakcíny dostanou do všech krajů České republiky.

Vakcínu dostanou jako první zdravotníci pracující v intenzivní péči, což je i v souladu s národní očkovací strategií. Právě ti se totiž starají o pacienty s nejtěžším průběhem covid-19. Kromě lékařů a zdravotních sester se vakcína brzy dostane také mezi seniory, kteří jsou rizikovou skupinou.
Očkování proti covid-19 je hrazené z veřejného zdravotního pojištění a je dobrovolné. V rámci České republiky bude k dispozici zhruba 200 očkovacích center. Ta budou ve zdravotnických zařízeních. Na očkování se bude podílet také zhruba 5 tisíc praktických lékařů. V záloze jsou polní nemocnice v Praze a Brně.


Odbor komunikace s veřejností
Mgr. Barbora Peterová, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí, e-mail: tisk@mzcr.cz 




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty