Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.12.2020 17:13:17

Počasí se splaší. Ve čtvrtek napadne sníh, pak přijde vichřice

 

Počasí chystá změnu, která přinese komplikace zejména do dopravy. Ve čtvrtek ráno a dopoledne nejprve napadne sníh od jižních Čech přes Vysočinu směrem na sever. Podle modelů půjde o 4 až 7 cm prašanu při záporných teplotách. Sněžení vydrží v pásu od Drahanské vrchoviny směrem na Jeseníky i během dne a noci na pátek. Celkově spadne nejvíc srážek na MoravěZimní idylka však nevydrží dlouho.Na víkend se výrazně oteplí a navíc přijde mimořádně silná vichřice od jihovýchodu. Největší vítr bude na Vysočině a horách. Celkově ale bude pořádně foukat, mnohdy s nárazy kolem 80 km/h. Počasí dalších dní bude splašené a bude působit problémy.

 

Zejména na Vysočině a horách může napadnout sníh na stromy, sníh poté vlivem oteplení ztěžkne a vichřice může lámat stromy. Podle modelů převládne v dalším období jižní proudění. Po čtvrteční zimní vsuvce se tak očekává spíše teplé počasí. Občas se bude přetlačovat s inverzí, občas přijde srážková vlna od jihu. Teploty poletí nahoru, zejména na východě. Morava a Slezsko budou v dalším období teplejší. Vlivem vichřice od jihovýchodu se prosadí tzv. zimní fén – dynamický příliv teplého proudění od jihu až jihovýchodu v zimních měsících.  

Předpověď počasí na další dny

 

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno. Na většině území postupně se sněžením, na východě i srážky smíšené nebo dešťové, mrznoucí. Nejvíce bude sněžit od jižních Čech přes Vysočinu po Jeseníky. V Čechách postupně ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Teploty -2 až 2 °C. Na vrchovinách během sněžení i -3 °C.  

V pátek bude oblačno až zataženo. V Čechách přechodně polojasno. Zejména na východě a Vysočině doznívající srážky. Sněhové i dešťové. Teploty 0 až 4 °C, na východě už 7 °C. Silný vítr!

 

Počasí o víkendu

V sobotu bude zataženo až oblačno, přechodně i polojasno. Od západu místy déšť. Právě na západě i srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 6 až 10 °C, na západě jen kolem 3 °C.  

Od neděle se mírně ochladí, prosadí se více inverze. Sněhové srážky zpočátku jen na horách. Teploty 2 až 6 °C. Na východě až 10 °C.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty