Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
25.10.2020 17:33:50

Napadne v zimě sníh? Komentář o počasí

 

Zima se blíží, a protože je v Česku po letech konečně vlhký rok (zejména na východě), nabízí se otázka, jak to bude letos se sněhem? Napadne konečně sněhová peřina, která by do půdy dostala další cennou vodu pro jarní měsíce? Nejdůležitější informace je, že předpovědi počasí na nejbližší měsíce jsou jen čistě experimentální. Pokud každý rok vidíte články s titulkem „přijde stoletá zima“, tak se jedná o pouhý nesmysl, který má zajistit vysokou čtenost. Opravdoví vědci pouze simulují podle matematicko-fyzikálních modelů možný vývoj. 

Jaké situace jsou běžné pro českou zimu?

Pokud máme rádi sníh a chceme si jej v zimních měsících užít, musí spojit síly několik vlivů. Do střední Evropy se musí dostat studený vzduch ve výšce nad zemí, aby mohly vznikat sněhové srážky. Ty však vzniknou jen v případě, že se zároveň dostaví vlhkost.

V Česku bývá nejtypičtější studená situace od severozápadu, kdy se propadne ze Severního moře studený a zároveň naštěstí i vlhký oceánský vzduch. Pak se tvoří sněhové přeháňky a napadne hodně sněhu zejména na horách a vrchovinách. V nížinách už bývá problém teplota, která nenechá sníh ležet na zemi. Navíc funguje výrazný srážkový stín za horami a vrchovinami. Všechny naše nížiny nějak stíněny jsou.

Druhá situace, která umí přinést největší kalamitu i do nížin, je tlaková níže s frontálními vlnami od jihovýchodu. Pokud je zrovna v Česku dostatečně chladno, obrovská vlhkost ze Středozemního moře přinese i desítky cm sněhu.

A co na to prognóza letošní zimy?

Rok 2020 přinesl konečně změnu ve vlhkosti nad střední Evropou. Pokud vlhké proudění do Česka vydrží, naděje na bílou zimu je velká. Problémem zim před námi bude zvyšující se globální teplota na celé planetě i v Evropě. Důsledkem bývá teplé proudění ve výšce, které spíše než sníh přináší mrznoucí déšť a vzniká ledovka. Situaci budeme sledovat. 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty