Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
15.10.2020 16:17:57

Letošní úroda je nadstandardní

"Na polích se letos urodilo více obilovin, brambor, cukrovky, máku, řepky, slunečnice i hrachu na zrno. Sklizně však komplikuje nedostatek zahraničních pracovních sil. Nezaměstnaní Češi fyzicky náročné práce v zemědělství odmítají vykonávat," říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Aktuální odhady sklizní nám říkají, že letošní úroda zemědělských plodin bude lepší než v loňském roce. Obilovin včetně kukuřice na zrno se urodilo 7 980 tisíc tun, což je o 4,5 procenta více než před rokem. Hlavní příčinou zlepšení je vyšší hektarový výnos. Letošní odhadovaná sklizeň obilovin je o 4,0 procenta vyšší než průměr sklizní za poslední dekádu.
 
Zlepšení zaznamenala i úroda brambor. Těch se vypěstovalo 688 tisíc tun, což představuje meziroční nárůst o 10,5 procenta. Z jednoho hektaru se v průměru sklízí o 1,6 tuny brambor více než v loňském roce. Letošní odhadovaná sklizeň brambor je o 6,4 procenta vyšší než průměr sklizní za poslední dekádu.
 
 
Odhadovaná sklizeň cukrovky ve výši 3 793 tisíc tun meziročně vzrostla o 3,6 procenta. To je dáno především zvýšením hektarového výnosu o 2,8 procenta. V současné době se české cukrovarnictví vypořádává s ukončením unijních kvót z podzimu 2017. Po 49 letech přestalo být omezováno vyráběné množství cukru, což způsobilo velké tržní výkyvy.
 
Letošní rok může těšit milovníky máku. Sklizeno bylo 29 tisíc tun, což je o 24,2 procenta více než před rokem. Vzhledem k relativně vysokým cenám máku se zemědělci rozhodli, že jej letos vysadí na větším množství osevních ploch. To bylo doprovázeno růstem hektarového výnosu. Díky tomu odhad úrody máku výrazně převyšuje desetiletý průměr.
 
Vyšší bude úroda řepky, které by se mělo sklidit 1 246 tisíc tun, což představuje meziroční nárůst o 7,7 procenta. Dařilo se i úrodě slunečnice, které bude sklizeno 30 tisíc tun, tedy o 4,5 procenta více než v loňském roce. V neposlední řadě se dařilo i sklizni hrachu na zrno, kterého bude sklizeno 90 tisíc tun, což představuje meziroční nárůst o 33,3 procenta.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty