olomouc.eu (Olomouc)
15.10.2020 10:44:33

Povodňový štáb Olomouce situaci kontroluje. Hladina bude ještě stoupat, ale srážky by už měly ustávat

V noci na čtvrtek byl v Olomouci vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Už půl hodiny před půlnocí dosáhla hladina řeky Moravy na Nových sadech výšky 390 centimetrů. Ve středu večer byla uzavřena komunikace „Myší díra“ na obou stranách řeky Bystřice. Stavební firmy, které pracují na protipovodňových opatřeních v centru města, vyklidily koryto řeky. Od sedmi hodin ráno jednala na radnici povodňová komise.

Pokud jde o průjezd Myší dírou, silnice by měla být v nejbližších hodinách otevřena, Technické služby zde ještě odklízejí naplaveniny. Na opačném břehu zůstane ještě o něco déle uzavřený chodník a cyklostezka. Hladiny Bystřice má už ale vrchol za sebou a předpokládá se její pokles.

Naopak vzestupnou tendenci bude mít ještě dnes a zítra mít hladina Moravy. Pravděpodobně v pátek dosáhne třetího stupně povodňové aktivity a úrovně pětileté povodně, dál už by ale podle všeho stoupat neměla.

Na novém nábřeží Moravy u vysokoškolských kolejí je pod vodou například půlkruhové schodiště, výše položená cyklostezka je v bezpečí. Budoucí náplavka mezi mosty v ulici Komenského a na Masarykově třídě je rovněž pod vodou. S občasným zaplavením náplavky, která je součástí koryta řeky, se ovšem při konstrukci nábřeží počítalo. V korytě řeky byly přerušeny práce na protipovodňových opatřeních a odstraněny všechny stroje a materiál, které by mohly být překážkou při zvýšeném průtoku. Kapacita koryta řeky v centru města je momentálně na osmdesáti procentech plánovaného stavu po dokončení protipovodňových opatření. U kojeneckého ústavu probíhá oprava mostu, práce ale nemají na kapacitu koryta žádný vliv, protože se odehrávají výlučně v horní části mostu.

„Velmi pečlivě monitorujeme situaci na řece Moravě a jejích přítocích, kontrolujeme i situaci v zahrádkářských koloniích poblíž řeky, aby se nikdo neocitl v ohrožení,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek. Náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Petr Ošlejšek konstatoval, že hasiči řešili od včerejška zhruba padesát událostí vesměs lokálního charakteru, například odčerpávání vody v Hlubočkách, Štarnově, Hynkově, Velkém Újezdu či Věrovanech, zajistili částečnou evakuaci obyvatel v Brodku u Přerova či pytlování a stavbu dalších hrází na mnoha místech regionu. „Město v této situaci poskytlo hasičům asi patnáct palet s naplněnými pytli na stavbu hrází,“ doplnil náměstek primátora Martin Major.

Důležitá je predikce vývoje počasí. Dešťové srážky ve čtvrtek a v pátek by už měly být slabé a ustane dotace řek z jejich horních toků. V Olomouci sice bude ještě hladina stoupat, ale pokud nedojde k zásadní změně počasí, neměla by řeka nijak ohrožovat své okolí.

Fotografie:

| Poslední úprava: 15. října 2020 (čt)



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty