Roman Havlíček (Meteobox)
03.10.2020 03:03:42, aktualizováno 09:30:00

Počasí na víkend: Sobota bude větrná a velmi teplá, pak se začne zvolna ochlazovat a přidají se i srážky


 

Počasí u nás ovlivňuje hluboká tlaková níže se středem nad západní Evropou, po její přední straně k nám zesiluje příliv velmi teplého vzduchu od jihu. V dalších dnech se bude tlaková níže přesouvat přes Britské ostrovy dále na sever a nás bude v noci ze soboty na neděli přecházet studená fronta. Před ní k nám bude v sobotu vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu, za ní k nám pak začne proudit chladnější a vlhčí vzduch od jihozápadu, později od západu a v polovině týdne se začne od jihozápadu nasouvat oblast vyššího tlaku vzduchu.

 

V noci bude zpočátku zataženo až oblačno, postupně bude oblačnost ubývat na polojasno až jasno, jen ojediněle nízká oblačnost.

Nejnižší noční teploty 16 až 12°C, v západní polovině Čech při slabším větru jen kolem 10°C, při silnějším větru ojediněle i tepleji.

Vítr mírný až čerstvý jižní nebo jihovýchodní 4-9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na hřebenech hor na severu a severovýchodě 25-30 m/s, v západní polovině Čech převážně slabý až mírný východní nebo jihovýchodní do 5 m/s.

 

V sobotu bude jasno až polojasno, odpoledne a večer postupně přibývání oblačnosti a později místy, zejména ve východní polovině území přeháňky nebo déšť, ojediněle i bouřky.

Nejvyšší denní teploty 21 až 25°C, v Čechách v nížinách může být až 28°C.

V 1000 m n.m. na horách kolem 20°C.

Vítr čerstvý jižní až jihovýchodní 6-11 m/s, v nárazech 15 až 25 m/s, na horách na severu a severovýchodě až 30 m/s, v západní polovině Čech převážně mírný 3-7 m/s, později večer bude slábnout a v Čechách se bude postupně stáčet na jihozápadní až západní.

Počasí 3.10.2020

V neděli bude zpočátku zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, v noci na východě ojediněle i bouřky, postupně ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno, přechodně až oblačno a přeháňky jen ojediněle. Ráno v západních Čechách ojediněle mlhy.

Nejnižší noční teploty 16 až 12°C, v západní polovině Čech 12 až 8°C, při utišení větru až 5°C.

Nejvyšší denní teploty 17 až 21°C, na západě chladněji.

Vítr slabý až mírný západní nebo jihozápadní 2-6 m/s, na východě zpočátku až čerstvý jižní, večer se bude stáčet opět na jihovýchodní až východní.

Počasí 4.10.2020
 

V pondělí bude zpočátku skoro jasno až polojasno, postupně přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost.

Nejnižší noční teploty 13 až 9°C, při zmenšené oblačnosti a utišení větru chladněji.

Nejvyšší denní teploty 15 až 19°C, při srážkách a na západě chladněji, ve Slezsku až kolem 20°C.

Vítr slabý až mírný východní nebo jihovýchodní 1-6 m/s, během dne ve východní polovině území přechodně zesilující, v Čechách se bude přechodně stáčet na západní.

 

Počasí Praha 5.10.2020Počasí Brno 5.10.2020
 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty