chmi.cz (ČHMÚ)
28.08.2020 13:25:00

Počasí: Souhrnná zpráva k výstrahám ČHMÚ od pátku do pondělí - silné bouřky

ČHMÚ vyhlásil výstrahu na páteční odpoledne a večer před silnými bouřkami pro jižní a východní Čechy a Českomoravskou vrchovinu a na sobotní večer a noc na neděli pro východ území před velmi silnými bouřkami.

Nad střední Evropou se bude vlnit studená fronta oddělující teplý vzduch na východě od chladnějšího na západě.

Přetrvávající nebezpečí požárů v části středních a severozápadních Čech zmírní během pátečního odpoledne a večera srážky postupující od západu až jihozápadu. V pátek později odpoledne a večer se začnou vyskytovat místy bouřky, zejména v jižních a východních Čechách a na Českomoravské vrchovině ojediněle silné, doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s.

Při postupu k severovýchodu budou bouřky postupně přecházet do trvalého deště. Další bouřky se začnou vyskytovat na východě území v sobotu večer, ojediněle i velmi silné, doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, kroupami a nárazy větru kolem 25 m/s. Bouřky mohou během noci na neděli opět přecházet do trvalého deště.

V neděli odpoledne a večer se budou zejména ve východní polovině území vyskytovat místy i velmi silné bouřky. Pravděpodobná je i tvorba supercel, doprovázených přívalovými srážkami, velkými kroupami a nárazy větru 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h). 

Směrem k západu vzrůstá pravděpodobnost trvalejšího a vydatného deště. Na východě území mohou teploty místy překročit 31 °C. Výstrahy proto budeme dále upřesňovat.

 

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty