olomouc.eu (Olomouc)
22.08.2020 11:54:00

Sobotní výstraha před nebezpečím silných bouřek a vydatného deště

Sobotní výstraha před nebezpečím silných bouřek a vydatného deště

22. srpna 2020 (so)

Český hydrometeorologický ústav vydal výstražnou informaci, která obyvatele Olomoucka varuje před ojedinělým výskytem velmi silných bouřek, doprovázených přívalovými srážkami s úhrnem kolem 60 mm, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/hod. Výstraha platí v sobotu 22. srpna od 14:00 hod. do 21:00 hod.

Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy. Lze očekávat škody na majetku, výpadky elektrické energie a problémy v dopravě. Rovněž je třeba dbát na bezpečnost s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem, úrazu způsobených padajícími nebo poletujícími předměty či kroupami.

Doporučujeme zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce a za deště je potřeba snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, hrozí riziko aquaplaningu.

Vývoj a postup bouřek lze sledovat www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

| Poslední úprava: 22. srpna 2020 (so)



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty