Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.08.2020 08:30:36

Počasí: V pátek studená fronta. Ochladí se symbolicky

 

Horké letní počasí pokračuje den za dnem. Nepadají sice teplotní rekordy, kombinace vlhka a tepla však přináší zátěž zejména v nížinách. Teploty kolem 29 °C budou pokračovat. V pátek začne naše území přecházet zvlněná studená fronta. Nad Českem naroste mnoho přeháněk a bouřek, půjde však o lokální záležitosti. Fronta sníží teploty asi o 4 °C. Po víkendu se však zase jemně oteplí. Bouřky budou ojediněle silné s přívalovými srážkami, nárazovitým větrem a kroupami. V sobotu zůstane situace stejná. Na velké části území narostou přeháňky a bouřky, ojediněle silné.

Pro vhodné rozpoznání blížící se bouřky využijte meteorologické radary. Podle modelů jich bude mnoho kolem hor a vrchovin. V nížinách budou vzácnější. Velmi silné sucho zůstává v Ústeckém kraji kolem Chomutova a Mostu. Páteční a sobotní bouřky by tam vláhu přinést mohly. Jinak území Česka suchu odolává na výbornou. Vydatné deště prozatím stačily pokrýt potřebu vláhy.

Jaké bude počasí den po dni?

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Ke konci dne na jihozápadě až oblačno. Ojediněle přeháňky nebo bouřky, hlavně v okolí hor. Teploty 28 až 32 °C.

pátek bude skoro jasno, polojasno. Od západu postupně oblačno, časté přeháňky a bouřky, ojediněle silné s nebezpečnými doprovodnými jevy. Teploty 27 až 31 °C, na západě a během bouřek 24 °C.

V sobotu bude polojasno, během dne oblačno až skoro zataženo, časté přeháňky a bouřky, ojediněle silné. Teploty 24 až 28 °C. Během bouřek 21 °C.

V neděli bude polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky při přechodně zvětšené oblačnosti. Ráno místy mlhy po bouřkách a deštích. Teploty 26 až 30 °C.

V dalších dnech se ještě lehce oteplí, potom budeme čekat na další zvlněnou studenou frontu od západu. Přijde kolem úterý. 

Počasí 15.8.2020


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty