eagri.cz (Mze)
02.07.2020 10:48:00

Spotřeba pesticidů v České republice za rok 2019 opět klesla

Celkové množství chemických přípravků na ochranu rostlin, které čeští zemědělci použili v loňském roce, oproti roku 2018 mírně kleslo. Zemědělci více používají alternativní přípravky, které jsou šetrnější k přírodě. Uvádí to Výroční zpráva o plnění Národního akčního plánu pro bezpečné používání pesticidů v České republice za rok 2019.

 

Česká republika je v používání pesticidů pod průměrem Evropské unie. Jejich spotřeba u nás za poslední roky klesá. Například předloni to bylo o 8,8 procenta méně než v roce 2017 a v roce 2019 o 1,4 procenta méně než v roce 2018. U glyfosátu byla spotřeba v roce 2018 dokonce nižší o 25,5 procenta oproti roku 2017 a v roce 2019 o 13 procent nižší ve srovnání s rokem 2018. Jsme mezi trojicí unijních zemí, s Portugalskem a Irskem, kde objem prodaných prostředků proti škůdcům klesá nejvíce. Přibližně dvě třetiny unijního prodeje pesticidů připadají podle evropského statistického úřadu Eurostat na čtyři země, a to Francii, Španělsko, Itálii a Německo,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ochrana půdy, vody a ovzduší patří k prioritám Ministerstva zemědělství (MZe). Národní akční plán (NAP) k bezpečnému používání pesticidů, který přijala předloni vláda, v pětiletém horizontu snižuje používání přípravků v zemědělství i v lesnictví. Podle výroční zprávy NAP za loňský rok opět poklesla spotřeba chemických přípravků na ochranu rostlin a stoupla spotřeba biopreparátů.

Loni více klesla spotřeba herbicidů a desikantů. Důvodem byl zákaz předsklizňového používání přípravků s účinnou látkou glyfosát u potravinářské produkce, takže se jejich spotřeba meziročně snížila o 13 % (z 558 837 kg v roce 2018 na 485 816 kg v roce 2019). Vzhledem k loňskému průběhu počasí nebylo nutné opakovat insekticidní ošetření, a v meziročním srovnání tak došlo k mírnému poklesu spotřeby také v kategorii insekticidů. Podle statistiky je patrný i významný pokles spotřeby insekticidních mořidel, to je důsledek zákazu používání insekticidních mořidel na bázi neonikotinoidů do obilnin z roku 2018.

Úkoly vyplývající z opatření NAP, uvádí zpráva, byly v roce 2019 naplňovány ve všech oblastech zaměření, tj. oblasti ochrany zdraví lidí, vod a oblasti snížení rizik spojených s používáním přípravků na ochranu rostlin (POR) z hlediska necílových organismů, a to díky aktivitám organizací státní správy, akademické a výzkumné sféry.

NAP k bezpečnému používání pesticidů je soubor opatření, kterým se ve členských státech EU realizuje program snížení nepříznivého vlivu přípravků na ochranu rostlin na zdraví lidí a životní prostředí. Rozsah plnění úkolů NAP ke snížení používání pesticidů v ČR je každoročně vyhodnocován a publikován formou výroční zprávy o plnění NAP, kterou MZe předkládá pro informaci vládě.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty