Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
30.05.2020 10:52:35

Počasí: Po chladném víkendu přijde léto


 

V neděli vyvrcholí studené severní proudění nad Českem. Na Moravě a ve Slezsku se dostaví slabé srážky a bude zima. Čekejte tam jen 9 až 13 °C. V Čechách bude hezčí počasí, zejména na severozápadě, a teploty povyskočí na 14 až 18 °C. V Čechách jižních a východních bude přechodně pršet také.

V novém týdnu se konečně pořádně oteplí na celém území. Přijde začátek léta. Oteplování bude opatrné, proto se letních teplot kolem 25 °C dočkáme asi až od středy nebo čtvrtka. V pondělí a úterý bude kolem 21 °C. Podle dlouhodobých výhledů by se červen měl stát nadprůměrně teplým měsícem s podprůměrnými srážkami. Pro krajinu nic moc. Dostala ale vláhu v květnu.

Globální modely na léto prozradily, že po teplém červnu budou červenec a srpen spíše teplotně průměrné. Přibýt by mělo i srážek oproti červnu. Takové odhady jsou ale jen orientační a experimentální. Na přesný vývoj si budeme muset počkat. Studené léto se všeobecně neočekává, protože globální vzestup teplot má hlavní vliv.

Předpověď počasí na neděli a nový týden

V neděli bude polojasno až oblačno, na severovýchodě až zataženo. Právě od severovýchodu postupně s občasným deštěm nebo přeháňkami, které se rozšíří ze Slezska na Moravu. Dojdou i na východ nebo jih Čech, tam ale zeslábnou. V severozápadních Čechách srážky jen ojediněle. Teploty na Moravě a ve Slezsku jen 9 až 13 °C, v Čechách až 18 °C.

V pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 19 až 23 °C.

V úterý bude skoro jasno, polojasno. Během dne až oblačno a ojediněle přeháňky. Teploty 19 až 23 °C.

Ve středu bude skoro jasno až polojasno. Jen ojediněle nebo výjimečně přeháňky. Teploty 20 až 24 °C.

Od čtvrtka bude polojasno, uvidí se, kdy dorazí první studená fronta od západu s přeháňkami a bouřkami. Teploty budou nadále stoupat až na 22 až 27 °C.

Počasí 3.6.2020


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty