TNBiz (TN.cz)
25.04.2020 13:37:41

Koronavirus v ČR: Počet nových případů přestal klesat, opět stoupl. V pátek přibylo 86 nakažených COVID-19.

V Česku se koronavirem nakazilo 7273 lidí, oproti čtvrtku tak přibylo 86 nových případů. Od pondělka, kdy čísla po celou dobu klesala, to opět začalo stoupat. Jedná se však o druhé nejnižší číslo v týdnu, nejméně nemocných přibylo ve čtvrtek, kdy ministerstvo zdravotnictví evidovalo 55 nových případů. Vyléčených pacientů znatelně přibývá, jejich počet činí 2371. Nicméně 214 infikovaných zemřelo.

Koronavirus v krajích - počet nakažených, mapa, graf 

Hlavní události

- Česko doposud eviduje 7273 případů nákazy koronavirem, z čehož 214 pacientů zemřelo a 2371 se uzdravilo

- Během pátku přibylo 86 nakažených, čísla tak od pondělí přestala klesat a znovu stoupla. Jedná se však o druhý nejnižší nárůst nových případů od poloviny března

- Velikonoce neměly negativní vliv na vývoj epidemie v ČR, jak se předpovídalo, vláda se proto rozhodla zrychlit plán uvolňování opatření

- Lidé se už mohou sdružovat ve skupinách do 10 osob, obchody by se podle vicepremiéra Havlíčka mohly otevřít už 11. května

- Češi budou moct od pondělí vycestovat, kam se jim zlíbí, podle vicepremiéra Hamáčka si však musí všechno zařídit sami. Podmínkou pro návrat je navíc negativní test na Covid-19

- Ve světě se koronavirem nakazilo 2,8 milionu lidí. Pandemie si vyžádala již téměř 200 tisíc životů

 

Černé scénáře se v Česku nenaplnily - situace se po Velikonocích vyvíjí dobře. Po celý týden klesal počet nově nakažených, pouze páteční čísla ukázala opětovný nárůst. Přestože to opět stouplo, jednalo se o druhý nejnižší denní nárůst v tomto týdnu. Nejlepší byla situace ve čtvrtek, kdy přibylo pouze 55 nových případů - nejméně od poloviny března.

Vzhledem ke slibnému vývoji se vláda rozhodla zrychlit uvolňování opatření. V pátek přestal platit zákaz omezení volného pohybu osob. Počet lidí, kteří se venku mohou shlukovat, se navíc zvýšil na deset. Lidé tak konečně mohou vycestovat za hranice, platí však, že se musí při návratu prokázat negativním testem na Covid-19.

Přestože se situace v Česku zlepšila, vláda se v pátek shodla na tom, že chce prodloužit nouzový stav do 25. května, což je zároveň termín pro poslední vlnu rozvolňování opatření. Svou žádost předloží ke schválení Poslanecké sněmovně.

"Nechceme, abychom museli rušit veškerá opatření k 1. květnu. Hrozilo by obrovské riziko masivního nárůstu počtu pacientů s nemocí covid-19. Na tom je shoda s odborníky. Proto je jedinou cestou prodloužení nouzového stavu do 25. května,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

 

Chystáte se do ciziny? Na cestě zpátky budete potřebovat buď maximálně 4 dny starý negativní test, nebo na vás čeká povinná 14 denní karanténa. Pendlerům bude stačit test jednou za 2 týdny. Ministerstvo zahraničí nicméně cestování nedoporučuje.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty