TNBiz (TN.cz)
19.04.2020 10:12:17

Sucho: Mnohem větší hrozbou pro stabilitu České republiky, než je koronavirus, se může stát letos sucho.

Ačkoliv se pozornost většiny obyvatel v těchto dnech obrací primárně ke koronavirové nákaze, odborníci varují, že podceňovat bychom neměli ani problém sucha. Loňský rok ukázal, jak velké problémy může sucho způsobit. Letošní rok má zatím potenciál být ještě horší.

Vysychající studny, schnoucí úroda na zahradě, kterou nebylo možné zalévat, ať už kvůli vyschlé studni, nebo kvůli zákazu používat k tomu obecní vodu. To vloni zažívaly mnohé české domácnosti. A letos to zřejmě nebude o nic lepší.

"Loňský rok Česku názorně ukázal, co čeká český průmysl, zemědělství, krajinu, ale také zahrádkáře v důsledku změn klimatu. Letošní zima byla ještě krutější. Na horách bylo v březnu podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu třikrát méně sněhu než loni touto dobou. Na Jižní Moravě dokonce desetkrát míň," upozornil pražský šéf Zelených Vít Masare.

Meteorologové ve srovnání, na nějž se Masare odvolává, na konci března porovnávali stav sněhové pokrývky na horách letos a vloni v březnu. "Z hlediska množství vody akumulované ve sněhové pokrývce na území České republiky byly sněhové zásoby v polovině března 2019 více než třínásobně větší než v letošním březnu," potvrzují meteorologové.

Sněhová pokrývka je klíčová pro stav pozemních a podzemních vod v následujících měsících. Česko by potřebovalo, aby teď hodně srážek spadlo, to se ovšem neděje, naopak – za minulý týden nepršelo nikde.

"V minulém týdnu nebyly na žádné stanici na území České republiky zaznamenány srážky a stav sucha se výrazně zhoršil," uvedl Jan Doležal z Českého hydrometeorologického ústavu. "V porovnání s průměrnými dubnovými průtoky byly  průtoky výrazně podprůměrné," řekl Doležal o stavu hladin řek. 

Po zhodnocení minulého týdne meteorologové uvedli, že stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem opět mírně zhoršil a je silně podnormální. "Ke zhoršení stavu došlo zejména na povodí horní Berounky, Odry, Opavy, střední a dolní Moravy (z mírně na silně podnormální), Otavy, horní Sázavy a Bečvy (ze silně na mimořádně podnormální). Ke zlepšení nedošlo na žádném ze sledovaných povodí," uvedli meteorologové v pravidelné zprávě o stavu vodních zdrojů a suchu.

 

Nejhorší začátek vegetační sezony

Že situace není dobrá, potvrzuje i srovnání stavu v polovině dubna se stejným obdobím v letech 2018 a 2019, které tento týden zpracoval Český hydrometeorologický ústav.

"Nedostatek srážek v posledních týdnech vedl k výraznému rozvoji sucha. Aktuální stav v polovině dubna je nejméně příznivý ve srovnání s předchozími dvěma lety. Podmínky dostupnosti vody pro vegetaci na počátku vegetačního období jsou tak velmi nepříznivé a zvyšují pravděpodobnost rozvoje sucha a jeho dopadů v následujících týdnech,“ shrnují situaci stručně meteorologové.

Oproti předcházejícím rokům je minimálně malým až středním deficitem srážek za posledních 6 měsíců zasažena většina území. Pokud tento trend bude pokračovat, bude to podle meteorologů mít negativní dopad na zemědělství.

I stav povrchových vod je nejhorší za poslední roky. "Aktuálně jsou vzhledem k dlouhodobým dubnovým průměrům průtoky většinou podprůměrné až výrazně podprůměrné, nejčastěji v rozmezí 15 až 50 %, na některých horských tocích pak od 50 do 90 % dlouhodobého průměru pro měsíc duben," varují meteorologové. 

Stejně tak u podzemních vod je stav silně pod průměrem. Stav silně či mimořádně pod dlouhodobým průměrem zaznamenali meteorologové hned u 80 % vrtů. Takto vyschlé byly v minulých letech až na konci dubna.  

Kolín zakázal zalévání

První města reagují na sucho opatřeními, které omezují využívání pitné vody. Takový zákaz vydal ve středu středočeský Kolín. "Omezení spočívá v zákazu zalévání zahrádek, kropení travnatých porostů, napouštění bazénů, mytí aut, dopouštění vlastních zdrojů (vlastní studny, dešťové akumulace) apod.," uvádí kolínská radnice na svém webu.

Zákaz se netýká jen samotného města, ale také přilehlých 14 obcí a kolínské průmyslové zóny, kde sídlí mimo jiné i automobilka TPCA. "Důvodem vydání tohoto opatření je, že v současné době je množství vody ze stávajících zdrojů podzemních vod nedostačující a to zejména v jarních a letních odběrových špičkách. Na skupinovém vodovodu opakovaně nastává v jarních a letních měsících přechodný nedostatek pitné vody vlivem kropení travních porostů, napouštění bazénů, mytí aut apod.," vysvětluje kolínská radnice. 

Opatření zatím platí do 15. července. Na Moravě, kterou sucho trápí dlouhodobě, jsou dokonce místa, kde podobný zákaz platí do odvolání, a to už od předloňského léta! Podle stránek ministerstva zemědělství jde třeba o území obcí s rozšířenou působností Břeclav a Rosice.

 

Sucho až do září?

Podle dlouhodobé prognózy portálu Intersucho.cz by se situace v příštích týdnech zlepšit neměla. Meteorologové předpovídají spíše nadprůměrné teploty. Srážky by měly být průměrné, v třetím a čtvrtém týdnu měsíčního výhledu, pak nadprůměrné. 

"Do začátku května je cca 10% pravděpodobnost na dosažení normálního nebo vyššího než normálního nasycení půdního profilu na většině území České republiky. Do konce začátku června je přibližně 10–30% pravděpodobnost, že se dosytí nejprodukčnější regiony (tj. řepařská a kukuřičná oblast) Čech," uvedli odborníci na portálu Intersucho. 

Na střední Moravě, severu Čech, v oblasti mezi středem Čech a Poohřím, v některých regionech jižních Čech a jižní Moravy podle odborníků přetrvá deficit do června, naděje na zlepšení do poloviny července je 30 až 50 %. 

"Pro některé lokality čekáme přetrvávání deficitu až do září letošního roku. Existující deficit vláhy v hlubší vrstvě tak nadále bude zasahovat výraznou část území zvláště v severních Čechách v Poohří, na Třeboňsku i podél toku Labe a na jižní Moravě," dodali odborníci.

 

 

ČESKO TRÁPÍ NEJEN KORONAVIRUS, ale také prohlubující se sucho. Může za to mírná zima a nedostatek sněhu❄️. Zemědělci se obávají dalších dnů. Děsí je výhled počasí beze srážek 🌧 a klesající úroveň půdní vláhy. Nejhorší situace je v Libereckém kraji a Orlických horách a také v Jeseníkách. S velkým suchem se také potýká území na severozápad od Českých Budějovic a Třeboňská pánev. Pro zemědělce🍀 a ovocnáře 🍎nejsou příznivé ani teploty v noci, které klesají pod bod mrazu.

 

Jihočeské řeky jsou téměř bez vody.

Sucho z posledních měsíců pokračuje. Některé jihočeské řeky jsou dokonce na historických minimech. Rostliny a stromy zatím nedostatek vláhy neohrožuje. Rezerva vody v půdě ale podle hydrologů rychle ubývá.  

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty