Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.04.2020 19:06:36

Skok v počasí! V pondělí razantní ochlazení o 12 °C a vítr

 

Stabilní teplé slunečné počasí se v pondělí změní. Od severu přijde studená fronta se srážkami a hlavně skokovým ochlazením. Zatímco na jihu země ještě bude až 23 °C, na severu bude v pondělí večer sotva několik stupňů nad nulou a dokonce může sněžit. Právě vysoké teploty před frontou můžou dodat dostatek energie pro první letošní bouřky „letního typu“. Úterý potom bude velmi studené.

Ochlazení bude trvat jen dva dny. Od středy se začne znovu rychle oteplovat. Opět ubude oblačnosti a prosadí se další tlaková výše s vysokými teplotami. Závažným problémem bude sucho, protože pondělní fronta přinese spíš lokální srážky a nebude jich dostatek. Kromě ní bude dennodenně slunečno a beze srážek. I proto projekt Intersucho předpokládá, že se bude deficit vody v půdě zvětšovat.

Předpověď počasí den po dni

V neděli bude skoro jasno. Během dne hlavně na severu polojasno až oblačno. Jen ojediněle přeháňka, právě na severu. Teploty 19 až 23 °C.

V pondělí dorazí studená fronta. Bude polojasno, od severozápadu svižně oblačno až skoro zataženo. Občas déšť nebo přeháňky. Ojediněle bouřky. Na konci dne na severu srážky smíšené i sněhové. Teploty 15 až 23 °C, odpoledne a večer od severu rychlý pokles teploty směrem k 6 °C.

V úterý bude za frontou oblačno, místy přeháňky, od 400 m n. m. smíšené nebo sněhové. Teploty 6 až 10 °C.

Ve středu ráno začneme mrazíky. Minima klesnou na 0 až -4 °C. Přes den bude skoro jasno, polojasno. Jen ojediněle oblačno. Teploty 11 až 15 °C.

V dalších dnech se bude výrazně oteplovat na teploty 18 až 23 °C. Obloha bude nejčastěji vymetená – jasná až skoro jasná.

Počasí 14.4.2020

Počasí převážně krásné, ale ta voda…

Je to pár týdnů, co mělo pouze několik hydrologických stanic na řekách vyhlášeno „sucho“. Nyní už je to skoro 40 míst, kde hladina řeky klesla pod obvyklý stav. Je to situace obvyklá v červnu, ne v dubnu. Čeká nás mimořádně suchý rok, jeho první část určitě.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty