Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.04.2020 18:31:16

Počasí: už jen oteplování. Příští týden dokonce 20 °C

 

V úterý se objevily na většině území Česka sněhové přeháňky a teplota byla jen pár stupňů nad bodem mrazu. Podle modelů to prozatím bude poslední studený vpád uplynulé zimy. Třeba i natrvalo, to napoví až průběh dubna. Teploty začnou stoupat, nejvíc až příští týden. To přijde velmi teplé jaro s teplotami až 22 °C. Počasí ale bude doprovázet vážný problém. Absolutní sucho vlivem tlakové výše.

Srážky jsou velký problém

Na většině území Česka prakticky neprší (nesněží). Deficit vody v půdě je velký. Zazelená se vegetace a veškerá voda z půdy zmizí. Na obloze má být navíc den za dnem skoro jasno a nemá spadnout ani kapka. Podle projektu Intersucho se deficit půdní vláhy začne prudce zvyšovat. Počínající sucho je na drtivé většině území a místy už je i tzv. mírné sucho. Nejvíc chybí voda v Třeboňské i Českobudějovické pánvi, potom na Liberecku a třeba také v Orlických horách. Aby byly střední a vyšší polohy na suchu, to je na začátku dubna extrémní záležitost.

Jak tedy bude?

Nejprve je potřeba upozornit na ranní mrazy. Ty Česko neopustí, protože bude jasná obloha a nízká vlhkost vzduchu. Ranní mrazy mohou škodit kvetoucí vegetaci. I to je bohužel trend posledních začátků jara.

Ve čtvrtek bude skoro jasno, polojasno. Na severu může být až oblačno. Teploty 9 až 13 °C. Ranní minima ovšem -4 až -8 °C.

V pátek bude jasno až polojasno. Od severozápadu oblačno a místy slabé přeháňky, od 700 m n. m. sněhové. Teploty 7 až 11 °C, na jihovýchodě až 13 °C.

V sobotu bude polojasno až oblačno. Na severních horách sněhové přeháňky. Jinde srážky jen výjimečně, od 600 m n. m. sněhové. Teploty 8 až 12 °C.

Od neděle se vyjasní ještě víc a teplota bude svižně stoupat. V neděli bude 11 až 15 °C, v novém týdnu postupně 16 až 22 °C. Začne teplé suché jaro.

Počasí 7.4.2020


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty