Roman Havlíček (Meteobox)
10.03.2020 07:18:06

Čeká nás opět větrné a deštivé počasí, ale bude teplo, o víkendu se pak ochladí a oblačnosti ubyde

 

Počasí u nás ovlivňuje výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu, který postupně zeslábne a k nám začne zasahovat oblast nízkého tlaku nad Atlantickým oceánem. V čerstvém západním proudění pak bude postupovat frontální systém, během dnešního dne nejprve teplá fronta, zítra pak bude následovat zvlněné frontální rozhraní. Nejprve přejde jako studená fronta, v noci na čtvrtek pak jako teplá fronta, za kterou k nám bude přechodně proudit velmi teplý vzduch od západu, který ukončí studená fronta. Ta by měla přecházet v noci na pátek a za ní k nám pronikne chladný vzduch. Zároveň se bude od jihozápadu přes střední Evropu přesouvat oblast vyššího tlaku vzduchu, po její zadní straně k nám začne opět proudit teplý vzduch od jihu až jihozápadu.

 

Dnes bude oblačno až zataženo, zpočátku až skoro jasno, od západu postupně občasný déšť, zpočátku nad 800 m n.m. i srážky sněhové.

Nejvyšší denní teploty 8 až 12°C, v západní polovině Čech 4 až 8°C.

V 1000 m n.m. na horách kolem 2°C.

Vítr slabý až mírný západní až jihozápadní 2-6 m/s, během dne bude v Čechách a ve Slezsku zesilovat až na čerstvý 4-8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

 

V noci bude zataženo až oblačno s občasným deštěm, na horách i srážky trvalejší a vydatnější.

Nejnižší noční teploty 8 až 4°C, postupně od západu oteplování.

Vítr čerstvý jihozápadní až západní 4-9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

 

Ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami, na horách i srážky vydatnější, postupně odpoledne a večer částečné ubývání oblačnosti a ustávání srážek.

Nejvyšší denní teploty 10 až 14°C, na jihu území až 16°C.

Vítr čerstvý západní 4-9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, v severovýchodní polovině území bude během dne slábnout a přechodně se stáčet k severozápadu.

 

Ve čtvrtek bude převážně oblačno, na jihu i polojasno, na severu až zataženo s možností slabého deště nebo přeháněk, k večeru od severozápadu srážky četnější a postupně nad 1000 m n.m. srážky sněhové.

Nejnižší noční teploty 9 až 5°C.

Nejvyšší denní teploty 12 až 16°C, na jihu a jihovýchodě až kolem 19°C.

Vítr mírný, postupně opět čerstvý západní až jihozápadní 4-9 m/s, místy s nárazy 15-20 m/s, později večer bude slábnout a přechodně se stáčet na severozápadní.

 

Výhled od pátku do pondělí:  zpočátku bude proměnlivá oblačnost a místy přeháňky, postupně již od 600 m n.m. srážky sněhové. Postupně budou srážky ustávat a oblačnosti bude ubývat. Ráno se mohou ojediněle vyskytovat mlhy.

Nejnižší noční teploty v pátek 8 až 4°C, v severozápadní polovině území až 2°C, v dalších dnech kolem 0°C, při vyjasnění a utišení větru až -4°C.

Nejvyšší denní teploty 7 až 12°C, v závěru období až 14°C.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty