TNBiz (TN.cz)
28.02.2020 14:17:20

Evropu zasáhne další silná bouře. Jorge ovlivní počasí i v Česku.

V pátek dorazí na Britské ostrovy bouře Jorge, která s sebou přinese vydatný déšť a také silný vítr. V nárazech může dosáhnout až 150 km/h. Meteorologové varují také před povodněmi, které mohou zasáhnout většinu oblastí. A bouře dorazí i do Česka. Na naše území přinese vítr o rychlosti 90 km/h.

Podívejte se také: Jak bude o víkendu? Podrobná předpověď, Roman Havlíček, Meteobox
Aktualizace v sobotu: Bouře Jorge zasáhla Británii.

Anglie, Wales a Severní Irsko se připravují na nejhorší. V pátek k nim totiž dorazí bouře Jorge a meteorologové kvůli ní vydali také výstrahu před povodněmi. V sobotu se pak déšť přesune na východ země. 


Kromě deště by se měl objevit také sníh, a to především v horských oblastech na severu Anglie a částech Skotska. Britské ostrovy zasáhne také silný vítr, který může způsobit zpoždění v letecké, silniční, ale i železniční dopravě. A problémy by mohly mít také lodě v přístavech. 

Podle Sever Weather Europe může vítr v nárazech dosáhnout až 150 km/h. Nejdříve udeří v Irsku, poté se přesune do Británie. Zesilovat by měl od sobotního rána. Britové se bouře obávají, jelikož se ještě nestačili vzpamatovat z Victorie. Ta v zemi napáchala obrovské škody a zabila dva lidi.

Tlaková níže Jorge ovlivní také počasí v Česku, a to už od sobotní noci.

 "Zpočátku přinese sněžení, které bude přecházet v déšť nebo déšť se sněhem, ojediněle i srážky mrznoucí. Už v nočních hodinách začne na horách zesilovat vítr - v nárazech dosáhne rychlosti až 70 km/h," uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu. 

Podívejte se, jak se Jorge pohybuje

Během soboty by měl vítr zesílit, na horách může dosáhnout až 90 km/h. "V neděli už bude foukat pouze mírný vítr o rychlosti do 20 km/h," dodala Honsová. 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty