Markéta Höfferová
(Kurzy.cz)
26.02.2020 15:00:31

Evropská komise v novém složení poprvé hodnotí Česko. Komisi vadí nízké ekologické daně, je tedy pravděpodobné že dojde k jejich zvýšení, což může značit zdražení elektřiny domácnostem

Evropská komise dnes zveřejnila své pravidelné každoroční hodnocení socio-ekonomické situace České republiky. Evropská komise Česku vytýká předně to, že neučinilo žádný pokrok v reformě penzijního systému a systému financování veřejné zdravotní péče. Za problematické Brusel považuje loňské rozhodnutí vlády nenavyšovat věk odchodu do starobního důchodu. Vláda místo tohoto rozhodnutí nepřišla s alternativním řešením, což podle Komise staví otazník za dlouhodobou fiskální udržitelnost penzijního systému.

Evropská komise se pozastavuje také nad tím, jak nízké je v České republice inkaso ekologických daní, které zahrnují daň z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv, a jak nízká je daň majetková, zejména pak daň z nemovitosti.

Evropská komise celkově konstatuje, že model české ekonomiky založený na vysokém zastoupení průmyslové výroby a souvisejícím exportu, stejně jako na přijímání zahraničních investic, se již vyčerpal. Česko nyní musí svoji ekonomiku učinit méně závislou na jediném druhu produkce, té průmyslové, a zvýšit produktivitu a přidanou hodnotu produkovaného zboží a služeb. Klíčové výzvy představuje stárnutí populace, technologická změna a environmentální udržitelnost.

Nelze říci, že by hodnocení Evropské komise něčím zásadním překvapilo. Brusel opět upozorňuje na dlouhodobé boláky české ekonomiky a léta neřešené problémy. Kromě otálení s důchodovou reformou a reformou veřejné zdravotní péče se jedná také třeba o vysoké daňové a odvodové zatížení práce nebo překážky podnikatelské aktivitě. Z hodnocení je patrné, že Evropská komise ve svém novém složení, v čele s Ursulou von der Leyenovou, bude klást vyšší důraz než předchozí Komise na environmentální aspekty. Je tudíž vysoce pravděpodobné, že kvůli zesílenému tlaku Bruselu poměrně brzy dojde k navýšení ekologických daní v ČR. To může pro konečně spotřebitele znamenat zdražení energií, například elektřiny.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty