TNBiz (TN.cz)
14.02.2020 13:08:00

Počasí na horách: Skvělá zpráva pro lyžaře. Na horách jsou konečně ideální podmínky

Tak radostnou zprávu lyžaři tuto zimu dosud neslyšeli - na horách jsou konečně ideální podmínky pro lyžování. Za poslední týden připadl dostatek přírodního sněhu a na hřebenech už se tak mohou upravovat i běžecké stopy.

Loňskou zimu byly v provozu téměř všechny české sjezdovky už během prosince. Letos ale nasněžilo až nyní, v polovině února. Třeba vedení obce Vítkovice v Krkonoších v pátek vůbec poprvé mohlo vyjet s rolbami, které upravují desítky běžeckých stop.

Na sjezdovkách je minimálně půl metru sněhu. Na technickém leží už kolem dvaceti centimetrů sněhu přírodního. A tak alespoň jarní prázdniny, které jsou v plném proudu, přinesly dětem zimní radovánky.

Pro skiareály bude zimní sezona určitě výrazně slabší než ty předešlé. Když už minulý víkend nasněžilo, přes republiku se přehnal ničivý vítr. Právě před větrem varovali meteorologové také na následující víkend a začátek týdne příštího. 

Ještě ve čtvrtek to vypadalo na další vichřici, ale zdá se, že nakonec se počasí umoudří. Na naše území a na sever Evropy měla dorazit bouře Victorie, která vznikla znovu nad Atlantikem kvůli rozdílným teplotám nad teplým oceánem a mrazivou Kanadou. 

Na britských ostrovech se připravují na až 20metrové vlny a orkán, naštěstí Victorie se oproti předpokladům stočí na sever a namísto nad Českou republiku se přižene nad Skandinávii. Takže to u nás vypadá na poklidné počasí, i když zřejmě přes den s teplotami nad nulou i na horách. 

Bouře Sabina, která Česko zasáhla na začátku týdne, přitom způsobila podle pojišťoven škody za 590 milionů korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty