Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.02.2020 08:19:33

Počasí: na skok přijde výrazné oteplení až na 13 °C

 

Výrazná tlaková níže Sabine otevřela cestu dalším výkyvům počasí do Evropy. Pro závěr zimy jde poměrně o častou situaci. Vládu nad počasím převezme oceán a vpády vzduchu od severozápadu jsou někdy až moc dynamické, proto nelze vyloučit v dalších dnech a týdnech další vichřice. Střídat se budou případy chladného vpádu vzduchu od severozápadu a přechodná oteplení od jihozápadu. Nyní je před námi jedno z oteplení. Teploty začnou stoupat, nejvíc během víkendu. Nejteplejší den bude pondělí, kdy bude v nížinách na půlku února další rekordní teplo. Teploty jako celek budou stále vysoko nad průměrem. Oteplování atmosféry je nejvíce patrné v zimě. V zimě, která už prakticky zimou není.

Jaké bude počasí den za dnem?

V pátek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, od středních poloh smíšené a sněhové. Přeháňky se budou držet hlavně hor a vrchovin. Teploty 4 až 8 °C.

V sobotu bude polojasno. Ojediněle se mohou objevit nízká oblačnost nebo mlhy. Teploty 4 až 8 °C, při slunečnu až 10 °C. Místa s nízkou oblačností chladnější.

V neděli bude oblačno, ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne na severozápadě místy déšť. Teploty 5 až 10 °C. Místa s nízkou oblačností chladnější.

V pondělí bude za teplou frontou nejtepleji. Bude oblačno, místy déšť. Teploty 9 až 13 °C.

V dalších dnech se potom bude ochlazovat. Střední Evropa zažije další kolísání teplot.

Počasí 17.2.2020

Teploty na konci zimy jako na houpačce

Proudění do střední Evropy se silně zvlnilo. Od západu směrem na východ budou přecházet neustálé změny počasí a skoky v teplotách. Můžete si představit opravdu jako vlny na moři. Chvíli budeme na hřebenu vlny s jarními teplotami, chvíli se propadneme dolů a od středních poloh převládne zima. Výhodou takové situace jsou srážky. Proudění bývá západní oceánské a oceán se o nějaké příděly vody vždy postará.

Počasí 19.2.2020


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty