TNBiz (TN.cz)
14.01.2020 06:54:49

Filipínská sopka Taal je stále aktivní a hrozí nebezpečí

Filipínská sopka Taal od neděle chrlí lávu a jdou z ní oblaka kouře. Popel zasypává přilehlé oblasti, ze kterých se snaží lidé uprchnout. Podle seismologů je situace stále nebezpečná.

I v úterý ze sopky Taal, která se nachází poblíž města Manila, vychází popel. Jeho množství se stále zvyšuje. Výstraha Filipínského institutu vulkanologie a seismologie zůstává na úrovni 4. Erupce podle institutu stále hrozí a může k ní dojít i během několika hodin.

"Za posledních 24 hodin byla činnost sopky Taal charakterizována neustálým výbuchem hlavního kráteru kvůli magnetické a hydrovulkanické činnosti," citoval institut portál Rappler. Ze sopky stále vytéká také láva. Lidé viděli i záblesky a nové průduchy, ze kterých vycházel další popel. 

Seismologové zaznamenali také 212 sopečných zemětřesení, z toho 81 jich bylo velmi silných. "Taková intenzivní seismická aktivita pravděpodobně znamená nepřetržitý magmatický průnik pod Taal, což může vést k další eruptivní činnosti," doplnil institut. 

V provincii Batangas byl v pondělí vyhlášený stav kalamity. Úřady evakuovaly až 24 tisíc obyvatel. Všichni se však bojí, jestli se budou mít kam vrátit. Sopka ohrožuje také region Metro Manila, kde se nachází hlavní město. 


Sopečným prachem jsou zasaženi lidé i příroda

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty