TNBiz (TN.cz)
08.01.2020 11:57:30

Počasí v ČR: Meteorologové varují před ledovkou. Ukázali, kde to bude nejhorší. MAPY


Řidiči a chodci by měli být ve středu odpoledne velmi opatrní, zejména na východě republiky se může tvořit ledovka. Na možné nebezpečí upozorňují meteorologové i hasiči. Komplikace mohou trvat až do čtvrtečního dopoledne.

"Ve středu 8. ledna večer, v noci na čtvrtek 9. ledna a ještě dopoledne ve čtvrtek se může zejména na střední a severní Moravě při mrznoucích srážkách místy tvořit ledovka," upozorňuje Český hydrometeorologický ústav.

Na možnou tvorbu ledovky upozorňují také například hasiči Pardubického kraje: "Nejvíc počítejte s ledovkou v Moravské Třebové, Lanškrouně a Žamberku, tedy v okresech Ústí nad Orlicí a Svitavy."

Ledovka bývá často zaměňována s náledím, je mezi nimi ale rozdíl. Náledí se tvoří na zemi a vzniká zmrznutím vody, která na povrchu již byla.

Mrznoucí déšť za 24 hodin - do čtvrtka 9. 1. 2020 - 12:00.

Ledovka se tvoří při mrznoucím dešti, kdy kapky ihned po dopadu mrznou na předmětech. Ledovka se tak tvoří na zemi, stromech i například na elektrickém vedení, které může poškodit.

 

 

 

Kvůli hrozícímu nebezpečí vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu, ta začíná platit ve středu v 16:00 a končí ve čtvrtek v 9:00. Varování bude platit pro části Pardubického kraje (Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová, Žamberk), Jihomoravského kraje (Blansko, Boskovice, Bučovice, Kyjov, Veselí nad Moravou, Vyškov), Olomouckého kraje (Hranice, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Moravskoslezského kraje (Bruntál, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Kopřivnice, Nový Jičín, Odry, Rýmařov, Třinec, Vítkov) a celý Zlínský kraj.

 

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/Jan2020/2347000.jpg?d41d

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty