TNBiz (TN.cz)
03.12.2019 06:51:20

Počasí ve světě: Francii zasáhly silné povodně. Na Filipínách udeřil tajfun

V neděli se přes Francii opět přehnal silný déšť, který způsobil záplavy. Zemřelo celkem šest lidí, z toho tři záchranáři. Největší škody povodně napáchaly v departementu Var a Alpes-Maritimes. S extrémním počasím se potýkají také Filipíny. Tajfun Kammuri udeřil v úterý a dosáhl čtvrté kategorie.

Ve Francii lidé sčítají škody po druhých silných povodních, které byly znovu ničivé. V pondělí meteorologové snížili výstrahu před vydatným deštěm z extrémního nebezpečí na nižší stupeň. I přesto se lidé bojí, že by se situace mohla zhoršit. Povodně se přehnaly především přes departement Alpes-Maritimes, kde poničily město Mandelieu-la-Napoule a oblíbené Cannes.

Místní obyvatelé se snažili zachránit, co se dalo. Bohužel někteří přišli o své majetky. Voda zaplavila také sklepy a ulice měst. Pět domů pak poškodil sesuv půdy. Naštěstí se nikomu nic nestalo. V departementu Var záchranáři pátrali po nezvěstných. V neděli večer našli majitele místní farmy mrtvého, o den později pastýře, který se ve svém autě snažil zachránit zvířata.

Při záchraně obyvatel v departementu Bouches-du-Rhône zemřeli tři hasiči. Jejich vrtulník se zřítil poblíž Marseille. "Zatímco jejich vrtulník EC145 civilní bezpečnosti se pohyboval směrem k Le luc-Le Cannet ve Varu, aby zajistil průzkumnou a záchrannou misi, radarová spojení byla přerušena," citoval deník Le Monde ministra vnitra Christopha Castanera. Jejich těla našli v pondělí v půl druhé ráno. 

 

Povodně v Cannes

Nepříznivé počasí dorazilo také na Filipíny. Tajfun Kammuri zasáhl nejlidnatější ostrov Lazun. Dosáhl čtvrté kategorie a doprovázel ho vítr o rychlosti až 235 km/h. Úřady evakuovaly 200 tisíc obyvatel kvůli možnému sesuvu půdy a povodním

Někteří lidé se však rozhodli ve svých domovech zůstat. Kolem nich však létají střechy, které vítr vzal s sebou. "Rozohodli jsme se zůstat, protože náš dům je dvoupodlažní a z betonu...doufejme, že vydrží bouři," citoval Gladyse Castilla Vidala portál BBC. Meteorologové očekávájí, že bude tajfun ještě sílit. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty