Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.12.2019 18:53:46

Studené počasí zatím zůstane, oteplí se o víkendu

 

Vpád studeného vzduchu do střední Evropy bude mít za důsledek fakt, že kdykoliv se odteď oteplí ve výšce, u země už převládne studená inverze. Zemský povrch prochladl a slunce je moc slabé a nízko na to, aby inverzi rozrušilo. Sněhových srážek je na modelech minimum a většina dalších srážek nad naším územím už zase bude dešťová, ojediněle i mrznoucí. Trend nových zim je vidět i na začátku té letošní. Ve výšce je dostatek tepla z oteplující se dolní části atmosféry, u země vzniká inverze a mohou vypadávat nebezpečné namrzající srážky. Sněhová pokrývka pomalu mizí. Velmi špatný scénář pro krajinu, přírodu a spodní vody.

Odpoledne lehce nad nulou 

Jak bude konkrétně v dalších dnech? V úterý bude oblačno, místy slabé sněhové přeháňky, na horách četnější. Teploty 0 až 4 °C. Ve středu bude jasno až polojasno, na severovýchodě oblačno až zataženo a místy sněžení. Teploty 1 až 5 °C. Ve čtvrtek přijde změna ve výšce, oteplí se. U země to bude znamenat přibývání mlhy a nízké oblačnosti. Jinak ale ještě polojasno. Teploty 1 až 5 °C. pátek bude velmi podobně. Polojasno, místy ale zataženo nízkou oblačností, mlhavo. Teploty 2 až 6 °C. Během těchto dnů se hlavně ráno může objevit mrznoucí mlha.

Počasí 4.12.2019
 

Od neděle tepleji 

Mírné oteplení by se mělo dostavit o víkendu. Od severozápadu přijdou do střední Evropy frontální systémy a rozruší inverzi. Konkrétně bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Zpočátku ojediněle mrznoucí. V sobotu ještě bude jen slabě nad nulou, postupně teploty v neděli povyskočí na 4 až 9 °C. Rána budou většinou mrazivá. Pokud se vyjasní, rychle poklesnou až na -6 °C. Při oblačnosti zůstanou kolem nuly. Překvapit mohou namrzlé úseky a mosty na silnicích. Na kvalitní vánoční předpověď musíme čekat alespoň do 16. 12., kdy se začne rýsovat situace na sváteční dny.

Počasí 8.12.2019
 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty