TNBiz (TN.cz)
13.11.2019 11:27:04

Napadne až deset centimetrů sněhu, varuje ČHMÚ - Počasí v tomto týdnu

Meteorologové upravili výstrahu ohledně sněžení v České republice. V polohách nad 400 metrů se dá očekávat až 10 centimetrů mokrého a těžkého sněhu. Pro další místa platí varování před náledím a zmrazkami.

Výška sněhu dnes (13. 11. 2019) v 07:00 ráno

Středa bude bohatá na srážky, na většině Česka se objeví ve večerních hodinách. "Spadne nejčastěji od 1 do 10 milimetrů, ojediněle až kolem 15 milimetrů. Zatímco v Čechách se bude jednat o srážky smíšené od 400 metrů nad mořem sněhové, na Moravě a ve Slezsku bude, díky vysokým teplotám, pršet," řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

"Ve čtvrtek a v pátek se budeme setkávat pouze s ojedinělým mrholením. O víkendu už budeme deštníky opět potřebovat, ale díky teplému jihozápadnímu proudění, které přinese až 15 °C, bude pršet i na horách," doplnila Honsová. 

Pro Středočeský, Jihočeský, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a pro Vysočinu platí varování před novou sněhovou pokrývkou. "V polohách nad 400 m n. m. místy napadne kolem 5 cm, ojediněle až 10 cm většinou mokrého a těžkého sněhu," varují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha platí od středeční půl dvanácté až do půlnoci.

ČHMÚ očekává komplikace při chůzi, v dopravě či zásobování. Těžký mokrý sníh může poškodit stromy, elektrické dráty a mohou nastat výpadky v energetice. "Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně, nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy. Nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách je třeba dodržovat pokyny Horské služby," doporučují meteorologové.

ČHMÚ také varuje před tvorbou náledí: "V noci na čtvrtek se bude oblačnost od jihozápadu alespoň na přechodnou dobu protrhávat. Očekává se proto většinou pokles teplot pod bod mrazu a na komunikacích se tak bude během noci místy vytvářet náledí nebo zmrazky. Největší pravděpodobnost tvorby náledí nebo zmrazků je na jihozápadě ČR a na Českomoravské vrchovině, nejmenší v severních Čechách a na severovýchodě Moravy a ve Slezsku."

Varování před náledím a zmrazkami je vyhlášeno pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Královéhradecký, Pardubický a Jihomoravský kraj a pro Vysočiny. Náledí může hrozit od středeční jedenácté hodiny v noci do deváté dopoledne ve čtvrtek. Starší lidé by podle ČHMÚ měli zůstat doma a nevycházet.

 


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty