TNBiz (TN.cz)
11.11.2019 14:53:09

Vzácná dvoutisícovka vyjde i na 20 tisíc korun. Může být i ve vaší peněžence

Dostat za dvoutisícovku více, než jakou má hodnotu, je snem každého. Některým se to může i splnit. Poradíme vám, jak se k takové bankovce chovat a kam se s ní obrátit.

Nejvzácnější dvoutisícovkou v oběhu je série E z roku 2007, která může vyjít i na dvacet tisíc korun. Objevit se ale u vás mohou i jiné vzácné bankovky s Emou Destinovou.

 

Většina vzácných dvoutisícovek se ale k široké veřejnosti nedostane, téměř všechny jsou neplatné. Určitou výjimkou může být dvoutisícovka z roku 1996, ale pouze, pokud je v dokonalém stavu. I tak se ale jedná pouze o drobný nárůst ceny nad její hodnotu.

"Člověk může nalézt nějaký chybotisk bankovky, posunutý tisk, případně špatně vytištěnou, s chybějícím vodoznakem či jiným ochranným prvkem, která unikla výstupní kontrole Státní tiskárny cenin, ale jejich kontrolní procesy jsou natolik dobré, že i kdyby nějakou takovou bankovku vytiskli, tak se do oběhu s největší pravděpodobností nedostane," vysvětlil numismatik Jan Jelínek.

Na cenu vzácné bankovky má vliv několik faktorů. Kromě její vzácnosti také stav a jaký je o ni zájem. Nejvzácnější československé bankovky mohou státmiliony korun. "Lidé nemohou chtít za poškozené předměty to, co stojí perfektně zachovalé. Za horší zachovalost dostanete třeba i polovinu nebo méně, záleží na poškození," objasnil numismatik.

 

Pokud doma najdete vzácnou bankovku nebo minci, nesnažte se ji nějak vylepšovat, tedy například ostřihnout, vyžehlit nebo očistit. "Odborník toto pozná a cena jde pak rapidně dolů. To platí i v případě vzácných mincí, z vlastní zkušenosti vím, že lidé mince omývají a pak nešetrně otírají a v ploše mince pak zůstávají škrábance, které nejsou žádoucí," uvedl Jelínek.

Již dříve jsme psali o vzácné desetikoruně z roku 1993. Její hodnota může vyrůst až na 30 tisíc korun. Chyba na desetikoruně vznikla během přípravy v německém Hamburgu. "Autor pak na vlastní přání přepracoval rubovou stranu a zvětšil písmena . Prostřednictvím mincovních automatů se pak dostaly do oběhu," popsala mluvčí České národní banky Denisa Všetičková. 

"Rádi vám jistě poradí i v jiných numismatických obchodech. Případně se obraťte na nějakého soudního znalce v oboru numismatiky, který by vám měl poradit i s případným prodejem, zde však může být služba zpoplatněna," doporučil Jelínek.


Podívejte se také:

Jiné vzácné mince a bankovky 
Současná dvoustovka s chybným tiskem má cenu stovky tisíc
Rarity najdete i u eura, nepřivezli jste si z dovolené poklad?



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty