TNBiz (TN.cz)
13.10.2019 12:11:01

Asijské berušky zamořují Česko. Úkryt hledají v domácnostech.

Zdá se, že podzimní počasí opět spustilo invazi berušek, které si vybírají lidská obydlí jako úkryt před zimou. Nejedná se ale jen o slunéčka sedmitečná, lidem se v domech objevují také asijské berušky. Ty mohou občas kousat, pro člověka nebezpečné nejsou, výrazně ale ohrožují právě česká slunéčka.

I letos lidé začínají hlásit nálety ohromného množství berušek, které si hledají úkryt před nastupující zimou. Nejedná se ale jen o slunéčka sedmitečná, stále častěji jde o slunéčka východní.

Ta mají více teček, jiný druh naopak poznáme podle černých krovek s červenými tečkami. Podle odborníků mohou člověka kousnout, neměla by představovat zdravotní riziko, u citlivých lidí se ale může objevit mírná reakce.

Asijské berušky ale vytlačují ty české. Podle entomologů jsou to právě slunéčka východní, která vytlačují slunéčka sedmitečná. 

Zaručený způsob, jak beruškám zabránit v invazi do bytu, pravděpodobně není, odborníci doporučují ucpat okna, ani to ale nezaručí, že se červení broučci do obydlí nedostanou.

 

Většího množství berušek si všimla například paní Jitka z Kladna, kterou překvapil netradiční vzhled brouků. Nejednalo se totiž o slunéčka sedmitečná, jde o slunéčka východní, která se od českých berušek liší.

Slunéčko východní se stalo jedním ze světově nejrozšířenějších slunéček, v současnosti se vyskytují téměř na všech kontinentech. "Zbavit se tohoto druhu v zemích postižených invazí, jako je Česká republika, je již téměř vyloučeno. Nicméně jeho negativní vliv na původní slunéčka není tak jednoznačný, jak se zprvu zdálo," píše časopis Akademie věd ČR Živa.

Asijské berušky jsou většinou červené se symetricky rozloženými černými skvrnami, jejich počet může být různý. Jiné formy mají krovky černé s červenými skvrnami. 

Slunéčka hledají na podzim útočiště před zimou, právě lidská obydlí bývají častým cílem těchto brouků.

"Již dva dny je máme v okolí domu, snaží se prolézt pod sítě na oknech. Vlétnout dovnitř. Je to nepříjemné, trochu štípou, lezou pod oblečení a do vlasů," popsala paní Šárka z Rokycanska.

Berušky se ve velkém objevují také například v Praze. "Od oka na stěně domu jich bylo asi 100, jestli ne víc. A jelikož jsem měl okno otevřené, tak jsem pak asi 30 nasbíral v bytě. Pak jsem to vzdal," uvedl pan Viktor.


 


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty