TNBiz (TN.cz)
09.10.2019 19:34:57

Počasí u nás a v Evropě: V Evropě mohou opět padat teplotní rekordy. Blíží se k nám vyšší teploty.

O víkendu se lidé v Evropě dočkají vysokých teplot. Pro říjen to bude velmi neobvyklé. Teploty kolem 30 °C meteorologové očekávají v Itálii, Turecku nebo na jihu Francie. Příjemné teploty si užijeme také na našem území. Od soboty do neděle se teploty budou pohybovat mezi 21 až 23 °C.

Počasí v Evropě

Do střední a východní Evropy začne proudit ke konci týdne teplejší vzduch z Afriky. Ten vystřídá chladné počasí, které zasáhlo většinu kontinentu. Nepříznivé teploty, které vydrží až do pátku, doprovází na některých místech také déšť. Například ve čtvrtek udeří v Itálii i silné bouřky, srážky se objeví také ve Francii.

Od soboty se však teploty výrazně zlepší a mohly by vydržet až do konce příštího týdne. Mohou se pohybovat mezi 25 až 30 °C, což bude v tomto období velmi nezvyklé. Podle Severe Weather vysoké teploty zasáhnou Turecko, jih Francie, jižní Balkán a Itálii.

I ve Španělsku meteorologové předpovídají pro sobotu teploty kolem 26 °C, a to v Málaze nebo v Seville. V neděli se teploty ještě zvýší, na většině míst se vyšplhají až na 30 °C. Zemi sužují na toto období extrémní horka už několik dní.

"V úterý 8. října byla na sedmi stanicích dosažena anebo překročena hranice 35,0 °C. Největší extrém byl naměřen v devítitisícovém městě Jerez de los Caballeros v provincii Badajoz, a to 36,6 °C, přičemž přímo v Badajozu, s více než 150 000 obyvateli největším městě této provincie, se rtuť teploměru zastavila na 36,3 °C," uvedl Meteopress. Krásně bude také v Chorvatsku, kde bude příjemných 25 °C a jasná obloha.

 

Počasí v Česku

Podobné počasí dorazí také do Česka. Ve čtvrtek a v pátek se musíme ještě připravit na teploty kolem 10 až 18 °C a déšť, od soboty se však vyjasní. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, v neděli pak vystoupají na 23 °C. A sluníčka si užijeme také v pondělí. "Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 16 °C," informoval Český hydrometeorologický ústav na svém webu. 

 

Od úterý do čtvrtka bude jasno až polojasno, poté se místy objeví déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, ke konci období místy až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Pokud bude větší oblačnost, mohou teploty klesnout na 13 až 17 °C.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty