TNBiz (TN.cz)
07.09.2019 10:54:39

Počasí ve světě, hurikánu Dorian: Hurikán postupuje dále podle pobřeží USA. Na Bahamách stovky pohřešovaných, chybí voda a jídlo.

Oko hurikánu Dorian se v pátek prohnalo podél Severní Karolíny, odpoledne našeho času pak bouře udeřila na mys Hetteras. Na ostrově nedaleko pobřeží zůstalo uvězněných několik stovek lidí. Hurikán se v sobotu ráno nacházel nad Atlantikem. Na Bahamách si vyžádal nejméně 43 obětí, stovky lidí se však stále pohřešují. V postižených místech chybí voda a jídlo.

Severní a Jižní Karolínu zasáhl vichr o rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Na některých místech napršelo během šesti hodin téměř dvacet centimetrů vody. Charleston a další města postihly bleskové povodně. Přes 300 tisíc lidí se ocitlo bez proudu, statisíce obyvatel se musely evakuovat. Několik stovek lidí zůstalo uvězněných na ostrově Ocracoke, který se nachází zhruba 30 kilometrů od pobřeží Spojených států

Hurikán se už předtím přehnal také přes Bahamy, kde způsobil rozsáhlé škody a vyžádal si nejméně 43 obětí na životech. Počet obětí v ostrovním státě podle úřadů ještě vzroste. Záchranáři totiž nacházejí v troskách domů další těla, stovky lidí se stále pohřešují.

Škody na Bahamách 

Následky bouře způsobily na Bahamách naprostý chaos a zmatky. Na zničených místech není voda ani jídlo, existují proto obavy z onemocnění. Lidé z oblastí prchají pryč, probíhají také letecké evakuace.

"Bezplatné letecké evakuace z Abaca aerolinkami Bahamasair začaly ve čtvrtek a budou pokračovat do doby, dokud ostrovy Grand Bahama a Abaco neopustí všichni obyvatelé, kteří chtějí, napsal na svém twitteru bahamský premiér Hubert Minnis.

 

Podle USA Today zasáhla Bahamy nejhorší bouře od roku 1851. "Dnešek je pravděpodobně nejsmutnějším a nejhorším dnem mého života k oslovení bahamského lidu," nechal se na začátku týdne slyšet bahamský guvernér Hubert Minnis.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty