TNBiz (TN.cz)
05.09.2019 07:43:44

Počasí ve světě, hurikán Dorian: Vítr okolo 300km/h na Bahamách způsobil ohromné škody, části ostrovů pod vodou.

Hurikán Dorian, jehož řádění na Bahamách podle nejnovějších informací nepřežilo nejméně 20 lidí, zesílil u východního pobřeží Spojených států na bouři třetího stupně. S větrem o rychlosti až 185 kilometrů v hodině se teď blíží k pobřeží Severní a Jižní Karolíny.

V největším nebezpečí je teď přístavní město Charleston v Jižní Karolíně. Tamní letiště už zrušilo všechny své lety. V Obou státech podle meteorologů hrozí silné deště, mnohametrové vlny a sesuvy půdy.

Hurikán se má nyní podle předpovědi pohybovat podél pobřeží, norský portál yr.no uvádí, že se zhruba za týden přiblíží k Evropě, kde bude ovlivňovat počasí.

Zatímco mnozí sledují, co stojí hurikánu v cestě, satelity na oběžné dráze zaznamenaly i škody, které za sebou Dorian zanechal. Na ostrovech Grand Bahama a Abaco byla zničena nebo velmi vážně poškozena téměř polovina domů, materiální škody jen na ostrovech zřejmě dosáhnou 1 miliardy dolarů.

Na satelitním snímku z 2. září, který pořídily satelity Sentinel Evropské vesmírné agentury a zpracovaly týmy americké NASA, jsou světle modrou barvou vyobrazena zatopená místa po přechodu hurikánu.

Červené ohraničení zachycuje plochu o rozměrech 176 kilometrů na 170 kilometrů, každý pixel obrázku představuje 30 metrů.


 

Letecké záběry škod a záběry z poškozených domů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty