TNBiz (TN.cz)
01.09.2019 20:56:12

Suché počasí: Kůrovcová kalamita se dál šíří, hmyz napadá i jiné druhy stromů

Kůrovcová kalamita, která decimuje české lesy, se šíří dál. Brouk začal ve velkém požírat už i borovice. Celé lesní porosty už jsou zasaženy například na Znojemsku a v okolí Brna. Na vině je extrémní sucho. Podle lesníků trvá vypěstování kvalitního porostu zhruba 100 let.

Velmi špatně dopadly borovice u Kuchařovic na Znojemsku. Pod kůrou je dřevo plné cestiček od hmyzu. Uschlých stromů je tam celý hájek. Další jsou u sousední obce Suchohrdly. Za vše může podle lesníků extrémní sucho.

Borovice mají sice hlubší kořeny než smrky, ale hladina podzemní vody je v současné době tak nízká, že na ni stromy nedosáhnou, slábnou a usychají. Když pak nastoupí hmyz, strom uhyne.

"Existují lokality v České republice, kde lýkožrout smrkový napadá i borovice. Smrk není jeho výhradní potravou," uvedl entomolog Petr Doležal.

Dál je to stejné jako u smrků. Pokud se brouci přemnoží a překonají obranyschopnost stromu, odumírá. Právě v okolí Kuchařovic na Znojemsku je pryč podle lesníků už 60 procent borovic. Situace začíná být kritická i v Polabí. A hostina nekončí, kůrovců je totiž přes sto druhů a napadají i další stromy.

"V současnosti se na několika místech přemnožili kůrovci například z jasanu. Čili mnoho jasanů je zahubeno. Existují kůrovci, kteří preferují modřín," doplnil Doležal.

Loni kvůli kůrovcové kalamitě u smrků udělili inspektoři životního prostředí státnímu podniku Lesy České republiky rekordní pokutu tři a půl milionu korun. "Ty úkony, které měl udělat, on prostě neprovedl, což je prokázáno. Pokuta je pravomocná," vysvětlil ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

V lesích se teď podle Lesů České republiky těží prakticky jen kůrovcové dřevo. Pokud v příštích letech nebude častěji pršet, může se podle odborníků situace ještě rapidně zhoršit.
 

Kůrovec není problém jen současných lesů. Podívejte se na reportáž Československého týdeníku z roku 1946, kdy bylo podobné suché počasí, jako nyní.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty