TNBiz (TN.cz)
22.08.2019 10:40:00

Jed na hraboše Stutox II už zabil nejméně dva čápy, potvrdily testy

Chemický přípravek Stutox II, který má zabránit šíření hrabošů po Česku, zabil nejméně dva čápy. Potvrdil to výsledek testu, který provedl Státní veterinární ústav v Olomouci.

Oba mrtví ptáci měli v žaludku účinnou látkou používanou v přípravku na trávení hrabošů Stutox II, potvrdil test.  "Vyplývá z něj jednoznačně, že čápi byli otráveni. V jejich volatech a u jednoho též v žaludku byla prokázána reziduí vysoce toxického fosfidu zinku (fosfanu), chemické látky, na jejíž bázi fungují některé jedy na hlodavce včetně v posledních týdnech často skloňovaného Stutoxu II," potvrdil Petr Orel, vedoucí záchranné stanice v Bartošovicích.

Jeden z čápů měl u zobáku mrtvého hraboše. O otravě čápů už byly informovány Krajská veterinární správa v Ostravě i příslušná pobočka Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZUZ).

Právě ÚKZUZ rozhodl o plošné aplikaci jedu na hubení hrabošů 5. srpna. S řešením souhlasilo například Ministerstvo zemědělství, které považovalo plošnou aplikaci jedu za nezbytnou. Ministerstvo životního prostředí zastávalo opačný názor, že jde o příliš veliké riziko pro další  živočichy.

"Rozhodnutí o možné plošné aplikaci tohoto jedu 12. srpna pozastaveno. Nicméně někteří zemědělci nečekali na výsledek této diskuse a jed bezprostředně po vydání rozhodnutí o možné plošné aplikaci použili," dodal Petr Orel.

Na jed doplatili i zajíci. Například v Tuřanech myslivci našli 37 otrávených zajíců a 3 bažanty. V nedalekých Šlapanicích bylo 25 mrtvých zajíců, v Žatčanech pak patnáct. Myslivci jednají se zemědělskou firmou, která na polích otrávené granule rozsypala. Požadují po ní kompenzaci.

Čáp zvládne podle ornitologů pochytat denně i několik desítek hrabošů. K hostině na poli se přidávají i volavky, rackové a další dravci.

 

Jed na hraboše zabil čápy na Opavsku. Potvrdil to vedoucí Záchranné stanice v Bartošovicích Petr Orel na základě výsledků rozboru vzorků ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci. Dva otrávení čápi byli nalezeni 14. srpna na poli u Služovic. Kvůli přemnoženým hrabošům povolil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský začátkem srpna rozhazování jedu na hubení hlodavců Stutox II, po protestech však ministerstvo zemědělství povolení pozastavilo.

„Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ujišťoval, že v zásadě nepřichází v úvahu primární otravy živočichů, mimo cílených drobných zemních hlodavců, tedy především hraboše polního a druhotné otravy vylučoval, s tím, že otrávení hraboši se stáhnou do nor a tam uhynou,“ říká šéf záchranné stanice Petr Orel s tím, že poblíž mrtvých čápů, nalezených u Služovic, však leželi u jejich zobáků i mrtví hraboši. Proto poslali vzorky na rozbor. „Dnes jsme obdrželi sken protokolu o zkoušce z tohoto ústavu, ze kterého vyplývá, že čápi byli otráveni, v žaludku čápů byla prokázána přítomnost rezidua fosfidu zinku-fosfanu. Tedy chemických látek, na jejichž bázi funguje Stutox II,“ potvrdil dnes Petr Orel.

Záchranná stanice o případu otrávených čápů informovala Krajskou veterinární správu v Ostravě a také Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. „Uvidíme, co přinese jejich šetření. Nicméně zatímní závěr je jasný, druhotné otravy nejsou v žádném případě při plošné aplikaci Stutoxu II zřejmě vyloučeny,“ dodává Petr Orel.

foto: Záchranná stanice Bartošovice 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty