Roman Havlíček (Meteobox)
20.08.2019 08:05:04

Chladnější a deštivé počasí vystřídá v závěru týdne slunečno a letní teploty

 





 

Počasí u nás ovlivňuje zvlněné frontální rozhraní, které odděluje teplejší vzduch na jihovýchodě od chladnějšího na severozápadě. V dalších dnech se bude posouvat jen zvolna dále k východu a za ním se k nám bude rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu. V druhé polovině týdne se bude přes naše území přesouvat oblast vyššího tlaku vzduchu, po její zadní straně k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu až jihovýchodu.

 

Dnes bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, v Čechách během dne srážky četnější a zejména na východě ojediněle i bouřky. Ráno ojediněle mlhy a zpočátku může být přechodně polojasno až skoro jasno.

Nejvyšší denní teploty 20 až 24°C, ve východní polovině území místy 24 až 28°C, v Čechách při trvalejších srážkách chladněji.

V 1000 m n.m. na horách kolem 16°C, na východě až kolem 20°C.

Vítr slabý proměnlivý, přes den až mírný severovýchodní nebo východní 2-6 m/s, postupně se bude stáčet na severozápadní až severní a přechodně může zesilovat.

 

Ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území s deštěm nebo občasným deštěm, ve východní polovině území ojediněle i bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Během dne postupně ubývání oblačnosti a ustávání srážek.

Nejnižší noční teploty 17 až 13°C, v západní polovině Čech až 11°C.

Nejvyšší denní teploty 20 až 24°C, při trvalejších srážkách chladněji.

Vítr slabý až mírný severozápadní, se bude během dne stáčet na severovýchodní až východní 2-6 m/s, k večeru bude slábnout.

 

Ve čtvrtek bude skoro jasno až polojasno, přechodně až oblačno, na východě zpočátku při zvětšené oblačnosti ojediněle s možností deště nebo přeháněk. Ráno ojediněle mlhy, zejména v Čechách.

Nejnižší noční teploty 12 až 8°C, ve východní polovině území 16 až 12°C.

Nejvyšší denní teploty 22 až 26°C.

Vítr v Čechách zpočátku slabý proměnlivý, jinak slabý až mírný východní nebo severovýchodní 1-6 m/s.

 

pátek a o víkendu bude převážně slunečno, postupně při zvětšené oblačnosti s možností přeháněk nebo bouřek a oteplování k tropickým 30°C. Ráno pak ojediněle mlhy.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty