TNBiz (TN.cz)
11.08.2019 21:11:51

Změna počasí: Pokles úrody, chybí motýle, časté požáry, lidé na pokraji sil. Červenec byl v Evropě nejteplejší v historii.

Letošní červenec byl podle evropských vědců nejteplejším měsícem v historii měření. A silně jsme to pocítili i my v Česku. Hladina spodních vod dál klesá, zoologové hlásí vyhynulé druhy živočichů, zemědělci drastický pokles úrody a hasiči i záchranáři zase rekordy v počtech výjezdů.

Červenec 2019 předvedl nebývalé kontrasty. Začal prudkými bouřemi s kroupami o velikosti tenisových míčků. Voda odtekla, zůstaly mnohamilionové škody. 

Pak přišla série bezmála 40stupňových veder. Počet červencových zásahů hasičů oproti dlouhodobému průměru vzrostl na 150 procent. Likvidovali celkem 2400 požárů, 77 denně. "Vyžádaly si deset lidských životů a 92 dalších se při nich zranilo," uvedla mluvčí hasičů Nikol Studená. 

Teplo pomohlo obilí, které má třeba na severu země rekordní výnosy. "Z jednoho hektaru kolem osmi tun, což je o 20 až 25 procent víc než normál," sdělil Jiří Teplý z Agrární komory. 

Zato producenti zeleniny, ovoce i tuzemských vín se připravují na velký prodělek. Celer, saláty i papriky vedro zdecimovalo. "Zastavuje růst při teplotách vyšších než 30 stupňů a začínají odumírat listy," vysvětlil hlavní agronom zelinářské velkofarmy v Semicích Václav Mikula. "Réva se dostává do extrémního stresu, strašně málo plodí," doplnil vinař František Špalek. 

Počty žab se snížily na polovinu. V řekách vymírají ryby, ptačí hnízda byla plná vysušených mláďat. Není hmyz a některé jeho druhy, hlavně motýlů, dokonce úplně zmizely. "Problém mají horské druhy okáčů, jsou tam rapidní poklesy. Minimálně 10 druhů vymřelo," prohlásil zoolog Václav Tomášek. A jiné, invazivní druhy, zase míří k nám - jako pavouk zápřednice jedovatá a tropické druhy komárů.

Zastavil se i růst trávy. Otava nebude a ceny balíků sena zareagovaly raketovým růstem. Letos se prodávají i za víc než desetinásobek proti normálu.

Lidé během veder hledali spásu v klimatizovaných obchodních domech. Vážný stav musel řešit personál domovů důchodců. "Musí více nabízet vodu a chodit častěji. Na každém pokoji mají větráky," popsala zdravotní sestra ze zařízení ve Vratislavicích nad Nisou. 

Letošní červenec s průměrnou teplotou 18,8 °C byl v Česku desátým nejteplejším od roku 1961, kdy se provádí celorepublikové měření. Celosvětové měření však ukázalo, že byl vůbec nejteplejším v historii a těsně překonal rok 2016, který ovlivnil klimatický jev El Niňo.

Teplo v loňském roce 

Loňský červenec byl v Česku sedmý nejteplejší od roku 1961, kdy začali meteorologové sledovat průměrné měsíční teploty. První prázdninový měsíc dosáhla loni průměrná teplota 19,7 stupně Celsia. Zatím nejteplejší červenec jsme zažili v roce 2006, kdy průměrná teplota činila 21,3 stupně. Více ve videu z minulého roku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty