TNBiz (TN.cz)
08.08.2019 08:23:28

Počasí v ČR: Severem Čech se možná prohnalo tornádo, vítr zlomil stromy vejpůl. Předpověď počasí do konce týdne.

Ve středu se Českem prohnaly bouřky, které udeřily zejména na Moravě a ve Slezsku. I severní Čechy si ale zažily své - v okolí Litoměřicka se možná vyskytlo tornádo. Škody, které po sobě větrný vír zanechal, byly chaotické - některé mohutné stromy byly zlomené v půlce. O víkendu by měly dorazit další bouřky.

Ve středu do Česka dorazily bouřky, které udeřily zejména na Moravě a ve Slezsku a místy s sebou přinesly i krupobití. Meteorologové varovali dokonce i před tornádem na jihovýchodě a východě území, jeho výskyt se ale nikde nepotvrdil.

Jeden větrný vír se však prohnal severem Čech. FB stránka Počasí Severní Čechy informovala o podezřelé trombě v okolí Litoměřicka, která mohla být skutečně tornádem. "Tato tromba měla své fáze vývoje. V jednu chvíli opravdu z mohutněla a po pár sekundách se začal spouštět vzdušný vír dolů k zemi. Bohužel kopec bránil výhledu, takže jsem si nemohl být jistý, zda-li se dotkl zemského povrchu," uvedl jeden z lovců bouřek.

Větrný vír za sebou zanechal nahodilé chaotické škody. "Nebyly v jednotlivém pásu a ani charakter poškození nenasvědčoval nárazovému větru. Ba naopak, některé mohutné stromy byly zlomené v půlce, přestože o deset metrů dál se nehnul ani lístek," uvedlo Počasí Severní Čechy.

 

 

Počasí ke konci týdne 

Ve čtvrtek meteorologové už bouřky neočekávají - ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky, jinak by měla být jasná až polojasná obloha. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 24 až 28 stupni.

I v pátek bude jasno až polojasno, během dne ale začne na západě a severozápadě přibývat oblačnosti. V noci bude mezi 15 až 11 stupni, přes den teploty stoupnou na 26 až 30 stupňů.

 

Počasí o víkendu

O víkendu by ale měly opět dorazit bouřky. V sobotu bude zpočátku polojasno, během dne se ale začne obloha od západu zatahovat a na většině území budou přeháňky, místy i bouřky. Zejména na východě mohou být silné. Během večera bude v Čechách ubývat oblačnosti. Teploty v noci budou mezi 19 až 15 stupni, přes den mezi 27 až 31 stupni, na západě o něco chladněji. Na jihovýchodě mohou stoupnout až na 33 stupňů.

V neděli bude jasno až polojasno, ačkoliv na jihovýchodě území by mělo být zpočátku oblačno až zataženo s doznívajícím deštěm. V noci se budou teploty pohybovat okolo 17 až 13 stupňů, přes den stoupnou na 25 až 29 stupňů.

Počasí 11.8.2019

 

Počasí na počátku příštího týdne

Počátek příštího týdne by měl být opět bouřlivý - přeháňky a bouřky budou v pondělí podle meteorologů na většině území a ojediněle mohou být silné.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty