TNBiz (TN.cz)
02.08.2019 10:01:45

Počasí ve světě: V Británii hrozí protržení hráze nádrže nedaleko Manchestru, obyvatele nedalekého města evakuují

Ve Velké Británii hrozí kvůli silným dešťům protržení vodní nádrže. Kvůli hrozícímu nebezpečí už byly evakuovány tisíce obyvatel. V oblasti nedaleko Manchesteru platí nejvyšší povodňový stupeň.

Bezmoc a strach - takové pocity zažívají obyvatelé města Whaley Bridge ve Velké Británii. Až 6500 z nich muselo opustit své domovy. Při protržení hráze by se totiž jejich obec ocitla kompletně pod vodou

"Máme z toho obrovský strach. Můžeme jen doufat, že to hráz vydrží a že ji technici zabezpečí," uvedla vystrašená obyvatelka Gill Wildeová.

Obyvatelé museli své domovy opustit na výzvu policie okamžitě, jelikož jsou v přímém ohrožení života. S sebou si mohli do evakuačního centra, které je zřízeno v nedaleké škole, vzít jen domácí mazlíčky a léky.

Nikdo si netroufá odhadnout, jak dlouho bude nejvyšší povodňový stupeň platit. Experti se mezitím snaží přebytečnou vodu z nádrže odčerpat. "Viděli jsme lidi, kteří tu strávili celý svůj život a říkali, že nikdy nic podobného neviděli," doplnila dalších z místních Anna Colemanová.

Přehrada zadržuje podle místních úřadů 1,3 milionu tun vody. Zda téměř dvě stě let stará hráz vodu udrží, není jasné.

Po silných deštích by se však do Velké Británie mělo vrátit teplo. Podle meteorologů v následujícím týdnu dorazí do země extrémní vedra, uvedl portál express.co.uk. Lidé se tak budou moci vzpamatovat z povodní, které poškodily několik domů, silnic a někteří lidé museli se zraněními do nemocnic.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty