TNBiz (TN.cz)
27.06.2019 07:51:39

Počasí ke konci týdne a o víkendu: Ochlazení vydrží jen chvilku, pak se do Česka vrátí tropy. Udeří i bouřky. Výhled počasí na příští týden.

Po úmorně horké středě, která přepsala skoro všechny teplotní rekordy u nás, zažije Česko krátké ochlazení. Nižší teploty ovšem nevydrží, horko se totiž velmi rychle vrátí zpátky.

"Ve čtvrtek přejde studená fronta přes naše území k jihu. V dalších dnech bude počasí u nás ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu postupující ze severozápadní přes střední Evropu k jihovýchodu. Zpočátku po její přední straně k nám bude proudit chladnější vzduch od severu a postupně po její zadní straně se bude obnovovat přiliv velmi teplého vzduchu od jihu," uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kdy vlna veder poleví? Na otázky odpovídala meteoroložka ČT Alena Zárybnická. 

 

Počasí ke konci týdne

Čtvrtek ještě moc velkou úlevu od veder nepřinese. "Bude jasno až polojasno, na jihu a východě při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na jihu a jihovýchodě až 32 °C, v 1000 m na horách kolem 19 °C, na Šumavě kolem 23 °C," předpovídají meteorologové.

Ochlazení dorazí v pátek. Má být jasno až skoro jasno, během dne na severu a východě přechodně polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C.

 

Počasí o víkendu 

Překvapivě studená bude podle předpovědi ČHMÚ noc z pátku na sobotu - teploty se totiž mají držet jen mezi osmi až dvanácti stupni. Denní teploty budou v sobotu stejné jako v pátek, jen v Čechách mohou místy poskočit až na třicet stupňů.

Letní hic se vrátí v neděli. "Jasno až skoro jasno, na západě později až polojasno. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C, v Čechách místy až 35 °C," uvádí ČHMÚ.


Počasí v příštím týdnu 

V pondělí oblohu postupně zakryjí mraky, dorazí i bouřky, které mohou být ojediněle silné. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C, nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C.

 

A jak bude od úterý do čtvrtka? "Zpočátku většinou oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Postupně ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno a ustávání srážek. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C, postupně 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, postupně 21 až 25 °C," zakončuje týdenní předpověď ČHMÚ.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty