TNBiz (TN.cz)
18.06.2019 06:53:23

Počasí v Podkrkonoší: Obcí Rtyně se prohnalo gustnádo (video)

Neobvyklý úkaz natočil amatérský meteorolog během bouřky u Rtyně v Podkrkonoší. Obcí se prohnalo gustnádo, což je krátkodobý větrný vír. Připomíná tornádo a obvykle trvá jen několik vteřin.

Na zvláštní jev, který obec zasáhl v sobotu večer, upozornila na facebooku Amatérská meteorologická společnost. "Obec Rtyně v Podkrkonoší byla v 19:48 SELČ zasažena větrným jevem, jenž se označuje jako tzv. gustnádo," uvedla společnost.

Gustnádo je termín, který se používá pro větrný vír, připomínající vzhledem malé tornádo. Trvá několik vteřin a nezpůsobuje obvykle žádné větší škody. "Jedná se vlastně o húlavu (prudký vítr) na čele bouře, který však má vertikální osu rotace," doplnila společnost. 

Neobvyklý úkaz se podařilo natočit jednomu z amatérských meteorologů Janu Šolínovi. Video poté zveřejnil na sociální síti Youtube. Větrný vír na záběrech postupuje směrem k městu, poté se objeví blesky a zkraty na elektrickém vedení.

 

 

Bouřku ve Rtyni doprovázel silný vítr, napáchala mnoho škod. Hasiči museli mimo jiné vyjíždět k potrhaným střechám rodinných domů, vyvráceným stromům a také k poškozenému elektrickému vedení. Proud v obci vypadl na několik hodin.

"Tahle bouře byla opravdu výjimečná. Po osmé hodině se zatáhlo a od České Skalice se začal přibližovat černý mrak. Celé město bylo bez proudu," popsal starosta Rtyně Zdeněk Špringr pro portál idnes.cz, který o gustnadu informoval jako první.

Bouřky postupovaly Českem od sobotního poledne, kdy udeřily na jihu Čech. Poté pokračovaly přes střední Čechy na východ republiky. Nejhorší byla situace v noci na neděli na Táborsku. V neděli zasáhly silné bouřky Moravu a Slezsko.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty