TNBiz (TN.cz)
13.06.2019 22:22:55

Počasí u nás: Krupobití způsobilo na autech milionové škody, jen na Karlovarsku stovky případů. Jak auto ochráníte?


Krupobití působí velké škody zejména motoristům. A pojišťovny už mají první součty. Jen na Karlovarsku majitelé ohlásili bezmála tisíc škodných událostí. Jde o desítky milionů korun.

Pokud vás bouřka chytne za jízdy, už s tím nic neuděláte. Záchranu hledejte v krytých objektech. Dopravní expert Roman Budský radí třeba parkovací plochu u čerpacích stanic nebo garáže u obchodních center. 

Odborníci doporučují sledovat předpověď a mít v autě alespoň improvizované pomůcky. Hodit se může všechno. Své auto můžete nouzově ochránit i karimatkou, bublinkovou folií nebo silnými kartony.

Pokud parkujete před domem, můžete sice pořizovat efektní videa a komentovat škody. Ale lepší je se na to připravit. A Češi jsou v tomhle ohledu vynalézaví. Třeba pan Kudrna si své auto chrání před kroupami pomocí pospojovaných pěnových tyčí. Složení mu nezabralo ani 20 minut.

"Takhle to vydrží to krupobití a dovolím si říct, že i pád cihly," je na svoje řešení pyšný Luděk Kudrna z Liberce.

Není to sice nejlevnější, ale kroupy velikosti golfových míčků by neměly mít šanci. Důležité je počítat i s větrem a ochranu auta pevně spojit s karoserií - třeba gumovými či textilními popruhy. Nebo si můžete koupit speciální protikroupovou plachtu. A dělají se i nafukovací vaky.

Krupobití v pondělí řádilo na Sokolovsku. Pojišťovny potvrdily, že právě tam mají nejvíce škod. A to sčítají jen ty, kteří měli auto pojištěné proti živelním pohromám.

"Nám klienti nahlásili 250 škod, které na jejich vozech způsobilo krupobití. Celková škoda je asi 9,5 milionů korun," řekl pro TV Nova Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa. Podle Václava Bálka z pojišťovny Allianz klienti nahlásili 120 poškozených vozidel. "Škodu odhadujeme na 2,5 milionu korun," řekl Bálek.

Servisy na Karlovarsku mají plno. "K dnešnímu dni je na opravě 25 vozidel. Je to v řádek stovek důlků i na jednom díle. Můžeme se bavit i o škodě za 100 000 na jednom vozidle," prozradil majitel autoservisu v Karlových Varech Lukáš Kejval.

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty