Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.05.2019 18:36:31

Hezčí počasí. Na víkend se oteplí na 21 °C

 

Velká část země dostala cennou vodu ve formě srážek. Ty ale logicky dost zkazily počasí jako takové. A někde jich bylo až moc. Komu už citelně chybí teplo, na víkend pro něj máme dobrou zprávu. Nepřijde sice léto s vysokými teplotami, přes 20 °C se ale teploty v nižších polohách dostanou. Oblačnosti i srážek ubude, avšak nad střední Evropou zůstane dost vlhkosti na přeháňky a bouřky, které se místy odpoledne budou vyskytovat. Podle výhledů se ocitneme možná i na delší dobu na rozhraní, které oddělí horký vzduch na Balkáně od chladného nad Severním mořem. Rozhraní přinese teploty někde ve středu mezi těmito vzduchovými hmotami a další srážky. Pro přírodu velmi vhodné počasí.


Počasí ke konci týdne 

Ve čtvrtek bude doznívat déšť na severovýchodě území. Tam bude zataženo až oblačno a srážky budou slábnout od poloviny dne. Jinde bude oblačno, ojediněle přeháňky. Už se může objevit i polojasno. Teploty 14 °C na severovýchodě až 19 °C na ostatním území republiky.V pátek bude polojasno až oblačno, jen ojediněle přeháňky. Ráno se objeví mlhy. Teploty 18 až 22 °C.


Počasí o víkendu 

V sobotu bude oblačno až polojasno, během dne místy přeháňky nebo bouřky, hlavně na jihu území. Teploty 19 až 23 °C.V neděli bude oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo slabý déšť. Teploty 19 až 23 °C.


Počasí v příštím týdnu 

Nový týden necháme na nové aktualizace, protože není zcela jasné, na kterou stranu rozhraní se dostaneme. Teploty podle toho mohou kolísat klidně o 10 °C. Pokud vám chybí vysoké letní teploty, můžete se za nimi vydat do Středomoří. Mimořádně rozpálené je východní Středomoří, kde bylo v tomto týdnu například na Kypru až 38 °C. Na Krétě vás nyní potěší 27 °C, Egypt je rozpálený na 35 °C. Horko hlásí v tomto regionu i Turecká riviéra, a to 30 °C. Teplota moří rychle stoupá na 20 °C a víc. Rudé moře v Egyptě má 26 °C. Ostatní části Středomoří se prozatím drží okolo 25 °C a moře se ještě potřebuje týden dva prohřívat.

Vytrvalý déšť zvedá hladiny českých řek – místy hrozí povodně. Kdy déšť ustane? A hrozí nám rozsáhlé povodně? Na vaše otázky odpovídal meteorolog ČT Pavel Karas.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty