TNBiz (TN.cz)
22.05.2019 12:00:32

Počasí: ČHMÚ zpřísnil výstrahu, varuje před extrémním deštěm a povodněmi.


Do Česka se přihnal velmi vydatný déšť, v oblasti Jizerských hor a Krkonoš velmi intenzivně prší, na stanici Smědava za šest hodin napršelo 53 milimetrů. Meteorologové kvůli dešti, který má i nadále pokračovat, zpřísnili výstrahu před extrémními srážkami a povodněmi.

Meteobox.cz: Hezčí počasí. Na víkend se oteplí na 21 °C.
Počasí a rozvodněné řeky: Přes 60 výjezdů hasičů kvůli přívalovým dešťům jen na Moravskoslezsku 

Polední aktualizave výstrahy ČHMU.

Meteorologové už v úterý odpoledne varovali před velmi silnými srážkami, déšť se do České republiky přihnal už během noci na středu, ráno kvůli extrémním srážkám Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)výstrahu ještě zvýšil.

V částech Libereckého (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Tanvald) a Královéhradeckého kraje (Vrchlabí) platí extrémní stupeň nebezpečí před extrémními srážkami. "V oblasti Jizerských hor a Krkonoš intenzivně prší. Na stanici Bílý potok, Smědava napršelo za uplynulých šest hodin 53 mm," upozorňuje ČHMÚ.

Stav hladiny Smědá - Bílý potok. Zdroj: Povodí labe.

 

Pršet má v oblasti i v následujících hodinách, očekává se, že spadne dalších 30 až 50 milimetrů srážek. Očekává se, že některé vodní toky budou rychle stoupat.

Meteorologové proto vyhlásili povodňovou bdělost, v platnosti je vysoký stupeň nebezpečí. V povodí horní Jizery mohou místy hladiny vystoupit až na úroveň druhého stupně povodňové aktivity. Výstraha platí pro části Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Povodňová bdělost s nízkým stupněm nebezpečí platí také pro Zlínský, Jihomoravský kraj a kraj Vysočinu

 

Hladina Olše v Jablunkově dosáhla 1. stupně povodňové aktivity


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty