TNBiz (TNBiz)
14.05.2019 22:03:12

Sucho a počasí: Cibule je rekordně drahá. Kilo na mnoha místech stojí až 40 korun

Cibule je nejdražší ve své historii. Kilogram, v řadě obchodů, koupíte za 40 korun. To je jednou tolik než vloni ve stejnou dobu. Podle zelinářů je to loňskou neúrodou, suchem a tím, že ubývají zásoby z tuzemské produkce. Nižší ceny by mohly přijít až se sklizní, tedy nejdříve v červnu.

Každý Čech ročně spotřebuje deset kilogramů cibule. Jako základ pro vaření je prakticky nenahraditelná. Teď je nejdražší v historii. “Cibule zdražila za poslední rok o sto procent,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda.


Tady vidíte, jak cena cibule během posledního roku stoupala. Zatímco loni touto dobou jsme za kilogram zaplatili dvanáct korun, teď v květnu je to dvakrát tolik. Nejvíce začala zdražovat na začátku roku.


Reportéři televize Nova vyrazili do obchodů, aby zjistili více. V jednom z nich vyjde kilo cibule na 36 korun a 90 haléřů. “Kdysi stála cibule dvě koruny za kilo, to by musel být člověk sprostý,“ okomentoval jeden ze zákazníků.

 

 


Důvod prudkého zdražení? Loňské sucho. Kvůli němu produkce zeleniny v Česku klesla o deset procent. Čtyřicet procent prodané cibule pochází z tuzemska, zbytek se musí dovážet. A to hlavně v zimních měsících, kdy zásoby cibule z českých skladů mizí.


“Pokles nastal v celé Evropě, nejvíce v Polsku a Nizozemí, kde jsou plochy bez závlah,“ uvedl předseda zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.


“To sucho se na produkci dost podepsalo, a pokud nejsou zásoby a cibule se musí dovážet, tak se to projevilo i na ceně,“ prohlásil majitel farmy Jistebník Petr Neuvirt.


Podle farmářů jsou ale ceny v supermarketech přemrštěné. V Česku také chybí sklady, kde by se cibule mohla přes zimu uchovávat.

 

 


“U farmářů jde cibule nakupovat levněji, asi za 40 procent ceny, která je dnes v supermarketech,“ srovnal Petr Klečka z Farmy Bartošovice.


“Je třeba odejít ze supermarketů a vrátit se k farmářům, kde jsou zdravé, chutné a čisté potraviny, navíc i levné,“ myslí si jedna ze zákaznic.


Extrémní ceny cibule už pociťují kromě domácností také stravovací zařízení. Restauratéři ale zatím se zdražováním jídel vyčkávají. “Denně spotřebujeme 25 kilogramů cibule. To je měsíčně v rozdílu 20 tisíc, což je plat pro jednoho zaměstnance,“ spočítal majitel jídelny Milan Babor.


Cibule by měla zlevňovat až s novou úrodou. Pěstitelé ji očekávají nejdříve v červnu. Ceny by se pak měly do normálu dostat během léta.



Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává yr.no norský meteorologický ústav a NRK.

Vaše oblíbená města

 
Mobilní verze stránky

Copyright © 2000 - 2019 AliaWeb, spol. s r.o.

Zdroj dat yr.no    © Vlajky
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů