TNBiz (TN.cz)
20.04.2019 22:18:00

Hmyz vymírá po celém světě. Další na řadě je člověk, varuje expert

Příroda je v ohrožení. Odborníci bijí na poplach. V Česku ubylo za poslední roky nejméně 75 procent hmyzu, a v důsledku toho vymírají i ptáci, kteří se jím živí. Krize je ale podle vědců globální. Pokud člověk výrazně nezmění svůj přístup k přírodě, bude podle odborníků další na řadě.

"Jak že se pozná veselý cyklista? Má mouchy mezi zuby." Tak tento vtip už zřejmě příští generace nepochopí. Hmyz totiž mizí z povrchu zemského. Už ho ubylo 75 až 80 procent. Motýly, včely, brouky, mouchy nebo čmeláky ničí změny klimatu i smog. Nemají vhodné podmínky pro přežití.

Žluté řepkové lány už zabírají na 20 procent zemědělské půdy. Zemědělci řepku chemicky ošetřují třikrát do roka a hmyzu je tu minimum.

Plodiny tak nemá kdo opylovat, respektive má, ale je to řešení krajně neekonomické a dá se říct i na hlavu postavené. "V Číně už najímají dělnice, které chodí se štětečkem a květy tak opylují ručně," říká ochránce přírody David Číp.

Dokonce už i u nás existují farmy a laboratoře, kde se piplají se čmeláčími hnízdy. Zájem mezi drobnými zemědělci je obrovský.

Například v Portoriku vymřelo 98 % hmyzí populace za posledních 35 let - kvůli tomu o polovinu klesla populace ptáků a žab. Potravní řetězec je narušený. Nejen, že mizí jednotlivé druhy ptáků, ale hlavně se snižuje jejich počet. "Za 30 let se snížil počet o 300 milionů kusů na území unie. 300 milionů," zdůrazňuje David Číp.

Na záchranu ještě pozdě není, alespoň v to věří ochránci přírody. I proto pomocí známých osobností bijí na poplach. Chtějí změnit postoj společnosti ke způsobu života. Jinak se nevyhnutelně stane to, co si nikdo z nás nepřeje. "Dalším na řadě je člověk," má jasno Číp.

 

******

Vymírání živočichů, ČT 24


David Storch, biolog z přírodovědecké fakulty UK, rozhovor na téma vymírání hmyzu.

Žijeme v době prudkých změn přírody, ubývání hmyzu je varující, říká k jeho vymírání biolog David Storch. Hmyz je jedním ze základních komponent ekosystémů, je potrava pro savce a ptáky a klesá i počet opylovačů. Neobávám se ale, že vyhyne úplně, dodává. Zdroj: DVTV.cz

11111111111

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty