TNBiz (TN.cz)
16.04.2019 20:24:16

Počasí: Ranní mrazíky způsobily škody. Ovocnáři se bojí o úrodu a musí přitápět kvetoucím stromům.

První ovocnáři už hlásí škody, které jim způsobily ranní mrazíky z konce minulého týdne. Riziko nižší úrody je vysoké i proto, že kvůli rychlému nástupu jara kvetou stromy o dva týdny dřív.

I když je teprve polovina dubna, teplý březen probudil stromy podstatně dřív. A meteorologové předpovídají i tento týden po ránu mráz. Už dnes klesla teplota na jihu Moravy až k mínus čtyřem stupňům, obdobně chladno by mělo být i zítra ráno. První problémy ovocnáři hlásí z mnoha míst celé republiky. 

"Určité škody očekáváme zejména na střední Moravě, částečně ve východních Čechách a také ve východních Čechách," říká Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR. "Co se týká jednotlivých druhů, tak s největší pravděpodobností nějaké škody mohou být u třešní, hrušní a v některých případech u jabloní," uvádí.

Kolik květů nepřečkalo chladná rána, se projeví zhruba do týdne. Ovocnáři ale upozorňují, že teď nastává nejrizikovější období. A připomínají předloňský rok - to přišlo nečekané ochlazení začátkem května. Mráz tehdy decimoval vinice, o desítky procent snížil úrodu třeba meruněk, jahod, třešní nebo višní.

Mrazivé počasí odnesly i jabloně. Cena tohoto ovoce potom vyskočila do astronomických výšek, kdy se kilogram jablek prodával i za padesát korun, i proto, že mrazy tehdy zasáhly prakticky celou Evropu

 

Ovocnáři musí kvůli nočním mrazům hlídat teplotu v sadech. Například v Holousích v Královéhradeckém kraji už kvetou 🍑 meruňky a pokud klesne teplota pod nulu, musí stromkům přitápět...

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty