Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.04.2019 18:52:34

Počasí: Sever zaútočí. Ve čtvrtek výrazné ochlazení

 

Dvě nepotěšující zprávy o počasí v tomto týdnu. Jednak se ve čtvrtek výrazně ochladí od severu a jednak na většině území nespadne ani kapka, kam až výhledy vidí. Počasí jara 2019 tak nabralo znovu scénář rychlého vysychání krajiny. Vlhká změna se nekoná. Do čtvrtka si ale můžeme užít dva teplé dny pondělí a úterý a už trošku chladnější středu. Zřejmě se potom ochladí až o 12°C oproti pondělí! Velká rána přes čumák a zimní bundy na scénu. Takové ochlazení by dříve doprovodily mohutné srážky. Jenže ouha. Studený vzduch od severu bude velmi suchý a nad střední Evropou se jakékoliv srážky jen a jen rozpadají. Vypaří se do prázdna.

V úterý bude polojasno až oblačno, výjimečně přeháňky, na jihozápadě místy. Teploty 14 až 18°C. Ve středu bude polojasno až oblačno, na jihu až skoro zataženo, právě tam ojediněle déšť. Teploty 10 až 15°C. Ve čtvrtek bude polojasno, na východě až skoro zataženo, právě tam místy slabý déšť. Teploty 7 až 11°C. Od pátku bude vrcholit ochlazení, které srazí teploty až do rozmezí 4 až 8°C. Naštěstí by je podle modelů mělo následně vytlačit oteplení od východu. Místy se objeví přeháňky, které budou od vyšších poloh sněhové. Ranní minima mohou být záporná, proto opatrně za volantem.

Vysoké teploty ve Středomoří kompenzují vydatné srážky v zimním půlroce z mořské vlhkosti. Stále vyšší teploty ve střední Evropě nekompenzuje… nic. Situace se suchem se rychle zhoršuje. Voda v krajině podle odborníků dojde již na konci května, pokud nezačne pořádně pršet. Celé horké léto tak může být v české krajině zničující bez vláhy. Ve zmiňovaném Středomoří se zrovna v těchto dnech změnily příděly vody na pohromu. Například v Řecku vypukly povodně. Jedná se o celkem tradiční situaci, ale i tam budou mít alespoň v létě nějakou vodu.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty