Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.03.2019 18:37:13

Počasí: Jaro hlásí návrat, o víkendu bude až 18°C

 

Nižší teploty ze začátku týdne jsou minulostí a nyní se výrazně oteplí. Malá oblačnost sice nadále udrží nízká ranní minima, odpoledne ale bude příjemně teplo. Problémem budou nulové srážky. Vody bohužel není a nebude dost. Teplo užívejte plnými doušky, modely totiž trvají na dalším výrazném ochlazení kolem příštího pondělí. Teploty jako na houpačce tak prozatím nekončí. Možná pociťujete únavu nebo problémy se sliznicemi. Na vině je velmi suchý vzduch. Souběžně s oteplením přijde více vzdušné vlhkosti od severu z moře.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Na severu a severovýchodě přechodně až oblačno. Teploty 11 až 15°C. V pátek bude znovu jasno až polojasno. Na severovýchodě přechodně oblačno. Ojediněle se mohou objevit mlhy, zejména ráno. Teploty 13 až 17°C. V sobotu do třetice jasno až polojasno. Večer od severozápadu přibývání oblačnosti. Teploty 14 až 18°C. V neděli se dostaví první ochlazení. Bude oblačno, místy přeháňky. Teploty 10 až 14°C.

Od pondělí se očekává výrazné ochlazení od severu. Místy přeháňky, které rychle sníží hranici sněžení z hor do středních a možná dokonce nižších poloh. Teploty budou klesat z původních 6 až 10°C někam k 3 až 7°C. Studené proudění od severu má prozatím velkou sílu a umí překazit jarní počasí. Z předpovědi plyne prozatím nepřezouvat pneumatiky, pokud vás to začne o víkendu rychle lákat.

Hezké počasí zvýší koncentraci alergenů v ovzduší. Dominantní alergeny jsou nyní olše a topol. Pěkné počasí urychlí dozrávání pylových zrn břízy, k jejich uvolnění ale asi ještě nedojde vlivem ochlazení v příštím týdnu. S ochlazením se má do střední Evropy propadnout znovu extrémně suchý vzduch. Vzdušná vlhkost bývá na jaře velký problém. Pozor zejména v panelových bytech a kancelářích, kde rychle klesá k 25 %. Optimum by přitom mělo být 45 – 55 %.

 Tradiční středeční relace o počasí od ČT24:

Zdroj: ČT24.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty