Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.03.2019 18:50:05

Bude chladno. Polovina března přináší studené počasí

 

Po sérii vichřic, které nadělaly na našem území mnoho škod, se do střední Evropy dostane chladné severozápadní proudění, které přeruší úvod jara. Silný vítr jinými slovy vyhnal teplý vzduch daleko na východ. V nížinách se nemusíte bát návratu klasické zimy, od středních poloh se ale sněhové vločky mohou znovu ukázat a rána budou často mrazivá. Vítr nám bohužel pokoj nedá. Jednotlivé frontální systémy budou nadále postupovat od severozápadu nebo západu a doprovodí je čerstvý vítr až od oceánu.

Energetický kalamitní stav, který způsobila vichřice z neděle na pondělí, byl nezvykle rozsáhlý. Bez proudu bylo až 350 000 odběratelů. Je jasné, že se vichřice zapíše do série nejsilnějších řádění větru za poslední roky. Nejsilnější náraz větru naměřili meteorologové na Sněžce, a to 53,6 m/s, tedy téměř 193 km/h. Poměrně silný vítr se dostal ale do nižších poloh, kde nadělal spoustu problémů energetikům, hasičům, účastníkům dopravy a dalším.

A jak tedy bude v dalších dnech? V úterý bude oblačno až polojasno, spíše ojediněle přeháňky, od středních poloh sněhové. Teploty 4 až 8°C. Večer od západu přibude oblačnost. Ve středu bude nejčastěji oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Od vyšších poloh sněhové. Teploty 5 až 9°C. Přechodně se může na obloze objevit i polojasno. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, od západu znovu s občasným deštěm. Teploty 4 až 8°C. V dalších dnech se možná konečně dočkáme mírného oteplení někam k 11°C, na vývoj ale musíme počkat.

Pozitivní informací jsou srážky, které k nám vlhké oceánské proudění přináší. Od západu ale mívají klasický model, že hodně prší na horách a vrchovinách, srážkové stíny v nížinách jsou na tom hůře. Podle projektu Intersucho je na tom nadále kriticky střední Morava a jen o něco lépe pás od Prahy po Teplice. Situace se na obou místech částečně zlepší.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty